Міністерство освіти та науки України готує нові правила вступу абітурієнтів у наступному році. Зокрема, планується збільшити перелік спеціальностей, при вступі на які треба здавати математику. А також зменшити кількість паперових копій, які мусять надавати вступники.

Проєкт умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2022 рік розміщений на сайті МОН для громадського обговорення.

Як йдеться у повідомленні, тепер не потрібно буде подавати копії сертифікатів ЗНО та копію документа про раніше здобуту освіту, якщо ця інформація є в  Єдиній державній електронній базі з питань освіти. 

Документом буде введене єдине фахове вступне випробування в магістратуру з використанням технологій ЗНО для спеціальностей:

  • «Соціальні та поведінкові науки», 
  • «Журналістика», 
  • «Управління та адміністрування»,
  •  «Право», 
  • «Публічне управління та адміністрування»,
  •  «Міжнародні відносини».

Зміни торкнуться  абітурієнтів, які планують поступати до медзакладів. Тепер замість фахового випробування будуть використовуватись результати інтегрованого іспиту КРОК-М, якщо абітурієнти його складали.

Реєстрація електронних кабінетів вступників розпочинається 1 липня 2022 року. 

Прийом заяв та документів – 14 липня, крім закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, та закінчується: 

  • о 18:00 16 липня – для абітурієнтів, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів; 
  • о 18:00 22 липня – для тих, хто вступає за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені 1-13 липня.

Зауваження та пропозиції до проєкту проcять надсилати до 11 жовтня 2021 року на e-mail: [email protected].

Під час вступної кампанії-2022 будуть враховані такі нюанси, як відмова від паспортів у формі ID-картки, умови для вступу з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також подання документів поштою. 

Нагадаємо, як розповів в ексклюзивному інтерв'ю для редакції «Вголос» заступник директор Львівської класичної гімназії Серій Хараху, дистанційне навчання та онлайн-освіта негативно впливають на якість знань майбутніх абітурієнтів. 

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ