На своєму останньому засіданні Виконком Львівської міськради ухвалив рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень на земельну ділянку в районі «Під Голоском». Це викликало бурю емоцій і припущень, що мораторій в мікрорайоні припинив свою дію. Та за словами самих членів Виконкому, мораторій на нову забудову в мікрорайоні діє цй далі.

Ситуацію детальніше роз'яснив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач. За його словами, обурення окремих активістів стосовно цього голосування є безпідставні, адже його метою є як раз таки збереження від чергової житлової забудови ділянки, на якій має постати перша школа в мікрорайоні. 

«Насправді це лише буря у склянці води. Адже треба читати не тільки назву (в даному випадку – початок назви), а й текст самого рішення. Тоді б стало очевидно, що містобудівні умови та обмеження видані не якомусь конкретному суб’єкту – забудовнику, а управлінню земельних ресурсів міської ради з метою завершення обміну земельної ділянки так званої Інкубаторної станції», - пише він.

За словами чиновника, саме на цій ділянці згідно з Генпланом Львова мала б бути школа, однак раніше, після чергової зміни зонування району, на цьому місці могла б постати ще одна житлова багатоповерхівка. Саме для уникнення такого розвитку подій Виконком й ухвалив рішення про містобудівні умови та обмеження на цю ділянку, адже воно є частиною довгого та складного компромісу між містом, забудовникам та місцевими мешканцями. 

"Після численних обговорень і засідань робочої групи врешті було прийнято рішення про обмін ділянки – і це фактично була вимога мешканців – і вже тепер частину території використаємо для розширення проектованого навчального закладу, на решті, біля вулиці Малоголосківської – облаштовуємо рекреаційну зону. Навіть більше, на територію цієї рекреації вже є громадський проект «Парк на Малоголосківській», який нещодавно став переможцем Громадського бюджету і наступного року має реалізовуватися", - акцентує Любомир Зубач.

 

Ділянка, на якій з'явиться нова рекреаційна зона

 


Як роз'яснив заступник міського голови з містобудування, саме для завершення обміну ділянок з метою створення в районі повноцінного освітнього закладу та рекреаційної зони, члени Виконкому проголосували за це рішення. 
.
"Але повернемося до обміну. Офіційні власники ділянки наполягали, що для завершення обміну потрібно підготувати повний пакет документів, в тому числі містобудівні умови та обмеження на альтернативну ділянку. Утім звертаю увагу, що це є рамкові містобудівні умови, без зазначення якогось конкретного суб’єкта будівництва. Зрештою, за таким самим принципом управління архітектури готує містобудівні умови і обмеження на ділянки, які йдуть на земельні аукціони", - пояснює Зубач.

Так має виглядати  «Парк на Малоголосківській»,

Крім того, за його словами без завершення процесу обміну комплексні зміни до зонінгу мікрорайону не можна буде прийняти. Як нагадав посадовець, саме на зміні зонінгу щоразу на робочій групі наполягає ініціативна група мешканців «Під Голоском».
 
"Чи цього всього вже не потрібно? Не треба ні школи, ні парку? І хай власники земельних ділянок Інкубаторної станції і надалі виношують свої ідеї забудувати всю цю територію житлом? Я з цим не згоден і вважаю, що потрібно завершити розпочату справу. І мешканці «Під Голоском» заслуговують на парк і школу", - підсумував Любомир Зубач. 
Нагадаємо, як писав "Вголос", район Голоско на північній околиці Львова є одним з найбільш щільно забудованих в місті. Зараз місцева громада категорично вимагає появи в районі нової школи, адже в районі критично бракує закладів освіти. Проте виникає питання - де знайти для неї кошти, коли бюджет Львова критично перенавантажений боргами та кредитами? Відповіді на ці непрості питання журналісти  шукали разом з депутатами та місцевими мешканцями.
 
 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ