При Львівській облдержадміністрації формується міжвідомча робоча група щодо проведення роз’яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. До участі запрошують представників організацій громадянського суспільства.

Про це редакцію "Вголос" повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Як зазначають у департаменті комунікацій та внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації, до складу робочої групи входитимуть представники:

- органів місцевого самоврядування;
- виконавчої влади;
- правоохоронних органів;
- громадськості.

Для того аби взяти участь у роботі міжвідомчої робочої групи необхідно до 1 листопада 2021 року заповнити електронну форму за посиланням.

Нагадаємо, «Вголос» писав про те, що 18 вересня 2018-го року під час сесії Львівської облради депутати проголосували за мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області.

Відтак, відповідно до рішення, мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту діятиме у будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України.

Зауважимо, що відповідне рішення було ухвалене з ініціативи представника ВО «Свобода», екс-віце-спікера ВРУ Руслана Кошулинського. Водночас рішення гостро критикувала частина депутатів з інших фракцій, зокрема тодішня народне депутатка Ірина Подоляк, представниця партії «Самопоміч». 

Через рішення Львівської Обласної Ради організація «Український вибір» звернулась до суду. Ця структуру очолює проросійський політик Віктор Медведчук, відомий своєю фатальною роллю у загибелі легендарного українського поета Василя Стуса. Згодом Львівський окружний суд скасував рішення ЛОР, та в обласній раді подали касацію на таку ухвалу. 

Зрештою, Верховний Суд України постановою від 15 серпня 2019 року визнав законним мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині. Відтак, станом на сьогодні мораторій є чинним. 








ІА "Вголос": НОВИНИ