Відтак, щоб законодавчо усе врегулювати, Львівська обласна рада на своєму засіданні ухвалила рішення про мораторій на використання на території Львівської області так званого російськомовного культурного продукту.

І тут почалося: посол Канади в Україні назвав таке рішення «дискримінаційним», услід за ним екс-посол США у Росії та посол Великобританії в Україні зробили аналогічні заяви. Гостро відреагувала на це навіть депутат ВР від «Самопопомочі» Ірина Подоляк (партії, яка у Львівській облраді голосувала за прийняття мораторію). Вона назвала прихильників цього рішення (вочевидь і своїх однопартійців)  «популістами» та заявила, що рішення обласної ради якимось дивним чином може завадити захисту української мови в Україні.

Чому в час війни з Росією для іноземних дипломатів та й українських депутатів пріоритетом є захист російської мови? Про це «Вголос» запитав у самого ініціатора мораторію та відомих захисників української мови.

Олег Панькевич, керівник фракції  ВО «Свобода» у Львівській обласній раді:

Ця ситуація свідчить про величезну проблему, яка сьогодні існує в Україні, а саме – стосовно захисту державної мови. Реакція на це рішення показала, що мова є важливим елементом національної безпеки. Адже рідко коли рішення Львівської обласної ради коментують іноземні дипломати та депутати Верховної Ради.

 

 

«Масована атака свідчить про те, що ми зачепили важливу проблему»

 

Нам потрібно насамперед навести порядок у власній державі та не зважати на організований спротив. Ми прийняли цю ухвалу з огляду на величезну проблему, яка є у Львові. Метою її прийняття стало уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а також захист українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації. Це рішення Львівської обласної ради не остаточне, його допрацьовуватимуть. Ми цим рішенням фактично зобов’язуємо Львівську ОДА виконати ухвалу про заборону російськомовного культурного продукту. Адже у Львові дуже часто виникають скандали через російську попсу у закладах громадського харчування, у маршрутках. Постійно з’являються конфлікти в місті, коли сюди приїжджають проросійські виконавці, які в час, коли Україна воює, чинять на Львівщині провокативні дії. Відтак ми намагаємось це все врегулювати, щоб не допустити можливих протистоянь.

Так, зараз ведеться масована атака на Львівську обласну раду. Це свідчить про те, що ми зачепили важливу проблему.

Лариса Ніцой, письменниця:

Наведу приклади: коли Литва, Латвія та Естонія багато років тому обмежили у своєму інформаційному просторі російську мову, чого в Україні й досі немає, то я запитала у них: а як Європа на це відреагувала? Мені представники цих трьох країн, якими я мандрувала, відповіли, що ЄС висловлювала стурбованість. Однак ці країни їм чітко відповіли, що вони були в окупації, що їхні мови на межі зникнення, що російська мова – це мова окупанта, яка їм загрожує. Ця відповідь Європу задовольнила. І таким чином ці три країни шляхом обмеження використання російської мови, з часом перейшли на навчання у школах винятково своєю мовою.

Ми йдемо тим самим шляхом, тому до невдоволення іноземних дипломатів треба спокійно ставитися.  На місці нашої дипломатичної служби я б приготувала їм адекватну відповідь про те, що ми були в окупації та нашій мові загрожує засилля російськомовного контенту. Розумієте, поведінка міжнародної спільноти, є логічною: вони завжди люблять заявляти, що вони проти дискримінації. Ми повинні ставитися до цього адекватно і роз’яснювати їм свою позицію, кажучи, що у цьому немає ніякої дискримінації.

 

«Такий мораторій потрібно ухвалювати і Верховній Раді»

 

Такий мораторій на заборону російськомовного культурного продукту, який прийняла Львівська обласна рада, потрібно ухвалювати і Верховній Раді уже на законодавчому рівні, як це зробила Литва, Латвія та Естонія.

Щодо заяв Подоляк, то тут все логічно, не бачу у її заяві нічого нового і дивного. Адже саме вона оголошувала акцію: «Львов гаваріт па-рускі». Ця депутатка від «Самопомочі» разом із Парубієм ввійшли у змову: у ВР лежить п’ять законопроектів про мову, спікер заявив, що ми ухвалюватимемо якийсь один проект закону.  Не важко здогадатись який. Тут варто відкинути той законопроект, який подав Євгеній Мураєв, бо у ньому є неконституційні норми. Залишається чотири проекти закону. Один з них написав Лисюк за участі колишнього голови Верховного суду Шаповала, другий писали у ВО «Свобода».

Так-от: ці два законопроекти Парубій ігнорує. Натомість обговорюються два інші проекти: 5670 та 5670-д. Автором обох є Ірина Подоляк. Тобто ми вибиратимемо між Подоляк і Подоляк. Її законопроекти мають неконституційні норми. Я вважаю, що це неприпустимо. І от через це Подоляк і розкритикувала мораторій на заборону російської мови. Хоча це рішення ніяким чином не порушує ніякий закон.

Ірина Фаріон, науковець, мовознавець:

Заяви про дискримінацію російської мови у Львівській області можуть робити лише українофоби, московити та зрадники. Їхні дії мають лише стимулювати нас до подальшого ухвалення таких рішень. Мораторій на використання російськомовного культурного продукту є поганим лише в одному пункті: що він має термін. Він діятиме до закінчення окупації України. Культурний московський продукт в Україні потрібно забороняти довічно і не лише на території Львівської області, а й у всій Україні. Коли я була депутатом Верховної Ради, то розробила законопроект про обкладення митом московські книги. От зараз йду на «буковий форум», бо його важко назвати книжковим, оскільки навіть там уже продають книги мовою окупанта. Це треба припиняти.

 

«Реакція Подоляк – це подразнення українофобів»

 

Реакція українофобки Подоляк свідчить про те, що Львівська обласна рада, ухваливши рішення у такому варіанті, була правою. У подальшому потрібно ухвалювати ще більш радикальні постанови. Нам потрібно заблокувати ухвалення закону 5770-д, за який так виступає Подоляк, оскільки він – це повний відповідник «закону Ківалова-Колісніченка». Подоляк у свій законопроект скопіювала 6 статтю із «закону Ківалова-Колісніченка», яка звучить так: державна мова не може бути перешкодою для розвитку та потреб мов національних меншин. А тому подібна реакція Подоляк, як інших в середині держави та ззовні – це подразнення українофобів і доказ того, що Львівська обласна рада вчинила вкрай правильно. Я дякую усім тим, хто це ініціював та тим, хто підтримав.

Святослав Літинський, мовний активіст:

Зараз у нас війна, а Верховна Рада України все ще не прийняла закон про державну мову, а тому в умовах правового вакууму мораторій на заборону російськомовного культурного продукту – це своєрідний акт відчаю, який можна зрозуміти та підтримати. Шкода, що текст декларативний, бо наразі немає конкретно визначених механізмів дотримання, а також способів покарання.

ІА "Вголос": НОВИНИ