Про це йдеться в коментарі МЗС, опублікованому на сайті відомства.

3 березня Управління Верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило 13-у доповідь щодо ситуації з дотриманням прав людини в Україні за результатами роботи Моніторингової місії ООН в Україні (ММПЛ), у період 15 листопада 2015 – 15 лютого 2016 року.

«Протягом звітного періоду, незважаючи на скорочення військових дій, збройний конфлікт на Донбасі продовжує суттєво впливати на людей, що там проживають, і на здійснення ними всіх прав людини», - говориться в документі. Відзначається, що відсутність ефективного контролю з боку Уряду України на значних ділянках кордону з Російською Федерацією (в деяких районах Донецької та Луганської областей) спричиняє притік боєприпасів, озброєння і військових з Російської Федерації на території, що знаходяться під контролем незаконних збройних угруповань. Моніторингова місія ООН підтверджує свідчення ОБСЄ про щоденний перетин неконтрольованої частини кордону з Росією чоловіками й жінками, вдягненими у військове.

Зокрема спостерігачі місії висловлюють занепокоєння зростанням останнім часом ризиків відновлення бойових дій в регіоні. Тактика незаконних збройних формувань, що полягає у дедалі більшому зануренні у житлові райони, несе загрозу в першу чергу незахищеному мирному населенню.

МЗС наголошує, що позиція України залишається незмінною – жодні порушення прав людини, незалежно від того, ким і де вони скоєні, не повинні залишатися безкарними. У цьому зв’язку ми цінуємо увагу Місії до повідомлень про можливі зловживання та порушення з боку силових структур України та ретельно вивчаємо представлені рекомендації. Кожне повідомлення про можливі порушення ретельно розслідується українськими правоохоронцями.

"Категорично не згодні з наявними в доповіді закликами до легітимізації документів, виданих незаконними окупаційними самопроголошеними "органами" АРК та окремих районів Донецької та Луганської областей України, а також до будь-якого співробітництва уряду України з ними", - йдеться в коментарі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ