На Михайла – 21 листопада – на Львівщині слід очікувати снігу. Якщо зазирнути в архіви Львівського гідрометцентру за 2000-2021 роки, то побачимо, що 12 років із 20-ти цей празник львів’яни святкували вже зі снігом.

Про це «Вголосу» повідомила начальниця відділу метеорологічних прогнозів Львівського гідрометцентру Олена Смалюх.

За її словами, мокрий сніг посиплеться в горах 19-го та 22 й 23 листопада. 22 листопада впродовж доби очікують 1-6 градусів тепла, а ніч на 23 листопада буде морозяною – 1-6 градусів морозу, вдень також прохолодно – від 1 морозу до 4 тепла.

Найтепліша зима та найхолодніше літо

Олена Смалюх розповіла, що, згідно з архівними даними, найхолодніший сезон зими на Львівщині був у 1984-85 роках. Тоді  середня сезонна температура (за три місяці) становила -7,6 градуса. Найтеплішою зима була минулого року, коли середня сезонна температура становила +2,5 градуса.

Найхолодніше літо синоптики фіксували у 1972, 1976, 1978, 1980 та 1983 роках. Тоді львів’яни тішилися теплу в межах 15-16 градусів за сезон. А ось насправді теплим літо було впродовж минулих десяти років. Найтепліше – у 2015 та у 2019 роках. Середня сезонна температура в ці роки на території Львівщини становила 19,5 – 20,4 градуса тепла.  

Загалом погоду у Львові формують повітряні маси, які приносять до нас різноманітні погодні умови.

«До прикладу, сьогодні з північного заходу проходитиме холодний атмосферний фронт, що принесе дощі, в горах із мокрим снігом, вітряну та  прохолодну погоду. Надалі повітряні маси з південного заходу принесуть трохи тепла. І знову не надовго, тому що 26 та 29 листопада дощитиме, а в горах може сніжити, похолодає. Ось така у нас осінь», – каже синоптик.

Також на погоду впливають Карпати. І якщо повітряна маса рухається з цього боку гір, то дощі та сніги випадають у гірських районах. А якщо з іншого, то негода ляже на півночі Львівщини.

На погоду загалом впливає багато різних показників.

«Але погода у Львові залежить від  настрою людини. Ми самі собі створюємо погоду», – переконана Олена Смалюх.

Погода непокоїться по десять разів на рік

Прогнозуючи погоду, львівські метеорологи звертають увагу на те, звідки до нас надходять повітряні маси, на їхні особливості, яка погода в тому районі, звідки вони надходять.

Синоптик чергує цілодобово. Він отримує інформацію з десяти метеостанцій, які є на Львівщині. Також він бачить погоду у Польщі, Великобританії, Скандинавії.

Прогноз погоди Львівський метеоцентр по області надає на 5 діб. А у Львові – на одну добу.

У прогнозі вказують, в яких місцях і коли очікувати дощу, вітру, якою буде температура вдень та вночі. Оприлюднюють його раз на добу.

Якщо погода спокійна, то після оприлюднення прогнозу синоптики виконують іншу роботу. А якщо неспокійна, то описують можливі варіанти погоди, щоб підготувати людей та органи влади до ухвалення рішень. До прикладу, якщо сильний вітер – то львів'яни знатимуть, що варто тепліше вдягатися або й нікуди не виходити.

До прикладу, жовтень та листопад цього року були здебільшого спокійними. А ось влітку львів’яни пам’ятають бурі, які ламали дерева, зносили дахи та наробили чимало іншого лиха. Проте, за словами синоптика, таких стихійних природних явищ у Львові буває до десяти-п’ятнадцяти на рік. 

 Коли гарна погода не є насправді такою  

Також синоптик вважає хибною думку про те, що Львів є найдощовитішим містом в Україні. І пояснює чому. Адже Львів стоїть на річці (хоча львів’яни її сховали під землю). Тут також є дуже багато джерел, які притягують сюди дощові хмари.

Водночас, зі своєї практики їй запам’яталися бездощові роки. Так, у 2015 році протягом двох літніх місяців не випало ані крапельки дощу.

«То було дуже сухе та спекотне літо», – згадує Олена Смалюх.

Також їй запам’ятався 2013 рік із незвичною для міста ожеледицею. А потім надійшли снігопади. І це створило незручності для львів’ян.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», за народними прикметами, Миколай принесе львів'янам не тільки подарунки, а й сніг. 

ІА "Вголос": НОВИНИ