Відповідно до рішення обласної комісії з питань ТЕБ і НС, з 00:00 годин 22 листопада всі пасажирські перевезення автомобільним та залізничним транспортом в межах області будуть здійснюватися лише за наявності у пасажирів COVID-сертифікатів, негативного ПЛР або експрес-тесту, а також довідки про одужання.

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив Степан Рудницький,  начальник управління транспорту та зв’язку облдержадміністрації.

За словами Рудницького, з 22 листопада на території Львівської області заборонять здійснювати перевезення пасажирів (окрім осіб, які не досягли 18 років) автомобільним та залізничним транспортом у внутрішньообласному сполученні.

«Цього тижня ми хочемо донести до населення інформацію про зміни щодо пасажирських перевезень у внутрішньообласному сполученні . Адже усі, хто планує здійснювати поїздки з 22 листопада, повинні мати відповідні документи щоб уникнути проблем із працівниками поліції», – зазначає Рудницький.

Проїзд буде дозволено при наявності таких документів:

  • cертифікат про повний курс вакцинації;
  • міжнародний, внутрішній чи іноземий сертифікат про щеплення першою дозою вакцини (жовтий сертифікат) чи другою дозою (зелений сертифікат);
  • негативний результат тесту на Covid-19, зроблений не пізніше, ніж за 72 год. до дня поїздки;
  • свідоцтва про одужання від коронавірусу (отримати документи можна за допомогою мобільного додатку «Дія»

Степан Рудницький також зауважив, що невакциновані водії  до перевезень допускаються. Але перевізник має забезпечити дистанцію між водієм і пасажиром не менше аніж 1,5 метри. На сьогодні провакцинованими є  51% водіїв: 12 відсотків – однією дозою і 29 – двома.

Посадовець  додав, що планується  встановити пункти вакцинації на автовокзалах. Якщо пасажир ще має час до посадки, то може зробити щеплення. Окрім того на автовокзалах запрацюють консультаційні  служби, які допомагатимуть пасажирам згенерувати COVID-сертифікати у застосунку “Дія”.

Богдан Савюк, старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції у Львівській області, повідомив, що за невиконання рішення комісії ТЕБ і НС нестимуть адміністративну відповідальність як пасажири, так і перевізники. У разі, якщо пасажир знаходиться без одягненої маски у громадському транспорті, то на нього  накладуть штраф у розмірі від 170 до 255 гривень. У випадку відсутності перелічених документів, пасажира оштрафують на 17 тисяч гривень.

Іван Велійка, голова Львівського обласного відділення ГО «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників» зауважив, що багато пасажирів приміських маршрутів не мають смартфонів, тому має бути напрацьований механізм отримання паперових сертифікатів про вакцинацію, щоб уникнути труднощів під час проїзду в громадському транспорті.

 “Обмеження, які були введені до цього часу (перебування в салоні тільки сидячих пасажирів), призвели до того, що доходи транспортних підприємств впали на 45-50%. Запобіжні заходи, які будуть запровадженні зараз, суттєво “вдарять” по роботі перевізників, але ми з розумінням ставимося до цієї ситуації. Прохання до потенційних пасажирів – вакцинуватись, щоб наші підприємства могли і далі надавати послуги”, – зазначив Велійка.

Заборона на перевезення пасажирів без відповідних документів не буде поширюватися на приватний транспорт, у якому перебувають люди, які пов‘язані спільним побутом.

Читайте також:

«Лише щеплення або тест»: з 21 жовтня діятимуть нові правила для поїздок між областями

 

ІА "Вголос": НОВИНИ