З 21 жовтня набувають чинності нові правила міжрегіональних перевезень, які були впроваджені через стрімке поширення коронавірусу. Вони передбачають можливість поїздки між регіонами лише для осіб, які мають COVID-сертифікат або довідку про вакцинацію.

У Міністерстві охорони здоров'я дали пояснення на питання, які найчастіше хвилюють українців.

“Для поїздок між областями можна показати цифровий сертифікат в додатку “Дія”. Підходить як “жовтий” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання першої дози), так і “зелений” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації)”, – зазначають у міністерстві.

 За відсутності сертифікату, громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 і використовувати його в поїздках між регіонами, а після вакцинації - використовувати цифровий сертифікат у застосунку «Дія».

Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом. 

Як йдеться у повідомленні, COVID-сертифікат, який видають після одужання, хоч і передбачений у застосунку «Дія», проте наразі перебуває тільки на етапі тестування.

“Коли він стане доступним для користувачів “Дії”, тоді його можна буде використовувати для того, щоб скористатись громадським транспортом для поїздок між регіонами. Діяти такий COVID-сертифікат буде 180 днів.”

Отримання паперової довідки про те, що людина перехворіла на коронавірус, поки не передбачено.

Також не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19. 

“Постанова №1236 не передбачає, що громадяни можуть пред’являти під час міжрегіональних поїздок документ про протипокази до вакцинації. Наразі громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 та використати його у поїздках між регіонами”, – пояснює МОЗ.

Втім, як уточнюють в міністерстві, в Україні менш як 1% осіб, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.

Нагадаємо, що на засіданні Кабінету Міністрів України від 11 жовтня внесли зміни до постанови №1236 про посилення правил для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епіднебезпеки.

З 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем будуть дозволені за умови наявності в усіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного з документів:

  • документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, або документа, що підтверджує отримання однієї дози вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою вакцини або двома дозами вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом ПЛР або одужання особи від хвороби, дію якого підтверджено за допомогою Єдиного державного порталу електронних послуг, зокрема з використанням «Дії»;
  • негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, що діє 72 години.

Нові правила стосуються і регулярних, і нерегулярних перевезень пасажирів. Ідеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення.

Відповідні правила не застосовуватимуться до міських і внутрішньообласних перевезень.

Читайте також:

Поліція у Львові провела рейд магазинами та кафе щодо дотримання карантинних обмежень (відео)

У «червону» зону карантину можуть потрапити ще 4 області. Хто під загрозою

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ