На Львівщині у 2023 році зареєстровано 85 випадків кашлюку у 2022-му році медики зареєстрували один випадок хвороби.

Про це повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

"23 випадки кашлюка зареєстровано серед дітей до одного року! Саме для немовлят кашлюк – особливо підступний!
У кожному другому випадку на кашлюк хворіли малюки від народження до 4-х років
Значну частку хворих на кашлюк становлять діти 5-9 років — 26 випадків упродовж 2023 року", - йдеться у повідомленні.

Захворювання викликається аеробною бактерією Bordetella pertussis, яку також називають кашлюкова паличка або паличка Борде-Жангу. Зараження цією хворобою відбувається при контакті з хворим: при кашлі, чханні і просто розмові з ним. 

Зазначимо, що хвороба має класичні симптоми, проте останнім часом трапляються і стерті форму коклюшу, це стосується переважно вакцинованих осіб. Перебіг захворювання має стадійний характер. Симптоматика коклюшу нагадує бронхіт з важким нападоподібним, тривалим кашлем, який виникає переважно в нічний період. Частота нападів кашлю залежить від важкості захворювання і може складати від 15 до 50 епізодів за добу. При важкій формі, напад кашлю зазвичай закінчуватися блюванням. Перебіг захворювання триває від 5 до 12 тижнів, проте може затягуватись на довший період.

Кашлюк небезпечний своїми ускладненнями, які найбільш часто з’являються у немовлят та не вакцинованих дітей. Можуть мати наступні прояви:

  • виникнення пневмонії, коли приєднується вторинна бактеріальна інфекція; ателектазів; пневмотораксу; 

  • з боку нервової системи: виникнення судом, набряку мозку, внутрішньочерепних крововиливів, гіпоксичної енцефалопатії, вогнищевих та генералізованих судом;

  • грижі, нетримання сечі, випадіння прямої кишки, субконюктивальні крововиливи.

  

ІА "Вголос": НОВИНИ