У російському модулі «Зірка» на Міжнародній космічній станції (МКС) минулої ночі спрацювала пожежна сигналізація. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на переговори екіпажу з Землею, які транслює НАСА.

Згідно з повідомленням, близько п’ятої ранку російський космонавт Олег Новицький повідомив Центру управління польотами про дим і запах згорілого пластику. Після цього прилади показали наявність шкідливих речовин в районі медичного шафи в модулі «Зірка».

Французький астронавт Тома Песке розповів, що запах згорілого пластику або електроніки також проник на американський сегмент МКС через вентиляцію.

Джерело диму і запаху поки не виявили. На МКС ввімкнули систему видалення шкідливих домішок.

Пізніше в «Роскосмосі» заявили, що датчик задимлення і аварійна сигналізація спрацювали на МКС «при проведенні автоматичного заряджання акумуляторів». Наразі всі системи станції працюють штатно, запевнили у відомстві.

Російський службовий модуль «Зірка» пристикувався до МКС у липні 2000 року. Основний його каркас був побудований ще в 1980-х роках як ядро космічної станції «Мир-2», яка повинна була замінити станцію «Мир», проте потім вирішили використовувати йогоу програмі МКС. «Зірка» дозволяє перебувати в космосі екіпажу з трьох космонавтів, також модуль може стикуватися з вантажним кораблем «Прогрес», який раз на три місяці доставляє на станцію необхідні припаси і коригує її орбіту.

Восени 2019 року на МКС був зафіксований витік повітря. Через рік швидкість витоку зросла в п’ять разів. Послідовна герметизація відсіків станції дозволила встановити, що причина витоку – тріщина в російському сегменті МКС – «Зірка». 

Наприкінці липня відбулося засідання президії Науково-технічної ради «Роскосмосу», де зазначалося, що «станція дихає на ладан». Термін експлуатації Міжнародної космічної станції закінчується у 2024 році. 

Як повідомляв «Вголос», у липні 2021 року NASA змушене було відкласти запланований запуск капсули Boeing CST-100 Starliner до Міжнародної космічної станції через проблеми під час стикування до неї російського модуля «Наука».

ІА "Вголос": НОВИНИ