NASA змушене було відкласти запланований запуск капсули Boeing CST-100 Starliner до Міжнародної космічної станції через проблеми під час стикування до неї російського модуля «Наука».

Про це повідомляє агентство Reuters.

Запуск мав відбутися сьогодні з Космічного центру Кеннеді у Флориді. Його перенесли на 3 серпня, резервною датою обрали 4 серпня.

«Ми хотіли переконатися, що у нас є простір для маневру, щоб повністю оцінити ситуацію на станції, перш ніж додавати ще один корабель в конфігурацію МКС», – сказала Кеті Людерс, помічник адміністратора НАСА, під час телефонної конференції.

НАСА повідомило, що наразі ракета Atlas V і капсула Starliner перебувають на стартовому майданчику.

Криворукі росіяни і їх «Наука»

До відтермінування старту спричинилися росіяни, які напередодні влаштували справжній цирк на орбіті.

Російський багатофункціональний лабораторний модуль «Наука» 29 липня з труднощами пристикувався до Міжнародної космічної станції на висоті більш як 400 кілометрів. Виведення модуля на цільову орбіту ускладнили проблеми з двигунами, які не запустилися, і антеною для стикування «Курс», яка не розкрилася. Вже після стикування модуль несподівано активував свої двигуни. Це змінило положення МКС. Ситуацію врятувала активація двигунів іншого модуля.

Відомий російський блогер Аркадій Бабченко зазначив, що Росія 14 років будувала модуль «Наука» для МКС. І добудувала. 

«Модуль »Наука«, Карл, не вийшов на заплановану орбіту і всі чекали, що він зачепить атмосферу і впаде назад, - пише Бабченко. -  Але модуль »Наука«, Карл, вручну все ж вдалося дотягнути до МКС і навіть пристикувати, незважаючи на те, що у нього до решти відмовила якась там чергова система »Курс«. Після стикування у модуля »Наука", Карл, нештатно включилися двигуни. І МКС розвернуло на сорок п'ять градусів.
Двигуни вдалося вимкнулися тільки після того, як вони спалили все паливо. З протилежного боку станцію намагався вирівняти модуль «Зірка».
Щоб протистояти російській науці. Безглуздій і нещадній."

У результаті цього перетягування канату між двома російськими модулями, NASA відклало запуск до МКС корабля Starliner, запланований на 30 липня.

«Модуль, б***дь, »НАУКА". Карл.
Я їх просто обожнюю". - підсумовує Аркадій Бабченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ