Генпрокуратура і Нацполіція розкрили схему, спрямовану на розкрадання коштів і ухилення від сплати податків компаній, що входять до Group DF олігарха Дмитра Фірташа за допомогою підконтрольних страхових компаній. Про це повідомляє прес-служба ГПУ на своїй сторінці у «Facebook».

Зараз проводяться санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях і місцях проживання осіб, причетних до скоєння злочину.

«Встановлено, що протягом 2015-2017 років членами організованого злочинного угруповання, з метою розкрадання коштів та ухилення від сплати податків поруч підприємств, а саме: ПРАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», ТОВ «Міжріченський ГЗК», ПАТ «Юкреніон Кемікал Продактс», ВАТ «Рівнеазот», ДП «Хімік» ПАТ «Азот» та іншими, які входять в бізнес-групу «GROUP DF» Дмитра Фірташа, організована діяльність ряду фіктивних підприємств і підконтрольних страхових компаній», – йдеться у повідомленні.

Для виведення коштів за цей час уклали договори страхування, на підставі яких страховим компаніям були перераховані фіктивні страхові внески.

«Тобто, застраховані завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не повинні були настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угруповання», – пояснюється у повідомленні.

Пізніше ці кошти розкрадалися завдяки страхуванню цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу «сміттєвих» цінних паперів інших підконтрольних зазначеним особам фіктивних підприємств і підставних фізичних осіб.

«Такі кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Після прогнозованого неповернення цих кредитів, страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансової компанії, з подальшим виведенням готівки через банківські установи», – зазначається у повідомленні.

Відзначається, що отримані гроші направлялися підприємствам реального сектору економіки.

ІА "Вголос": НОВИНИ