Питання співвідношення відповідальності та заробітної платні є одним з ключових з точки зору забезпечення ефективної роботи влади. Адже боротьба з корупцією полягає також у знищенні мотивації вчиняти корупційні діяння. То чи відпрацьовують свої заробітні плати львівські чиновники? Розберемо на прикладі Любомира Зубача, одного з заступників міського голови Львова.

Любомир Львович Зубач  - 43 роки. Свою кар’єру у львівській міській раді почав ще у далекому 2006 році.  Спочатку працював радником міського голови на громадських засадах.З промерською партією «Самопоміч» пішов на вибори до Верховної ради.

Тож до його біографії можна додати ще одну графу: Народний депутат України 8-го скликання. Станом на зараз Любомир Зубач член політичної партії  «Об'єднання »Самопоміч" та заступник міського голови Львова з містобудування Андрія Садового,  а також опікується розвитком Львівської агломерації. Тож не дивно, чому саме йому чимало «прилітає» і львівську ОТГ, і за розбудову мікрорайонів. Зокрема – бетонне гетто – район Під Голоска.


1000 й 1 проблема, які треба вирішувати

Саме так виглядають будні типового посадовця - розв'язання нагальних проблем міста, адже з огляду на турбулентну ситуацію у світі Львів постає перед новими викликам и. 

Зауважимо, «Вголос» вже писав про ситуацію у мікрорайоні Під Голоско. Він щільно забудований житловими будинками, проте об'єктів соціальної інфраструктури у мікрорайоні суттєво бракує. Детальніше про те, які варіанти пропонують, аби розв'язати цю проблему, читайте за посиланням

Додамо, що ситуація з інтеграцією приєднаних до Львова громад в рамках новоутвореної Львівської МТГ (міської територіальної громади) також залишається вкрай непростою. Зокрема, зараз у судах перебувають 4 судових позови від представників громад Малехова, Дублян, Винників та Брюховичів, які вимагають визнати недійсним їх приєднання до Львова.

Наразі  позов колишнього сільського голови Малехова про визнання недійсним приєднання цього села до Львова задовільнив Окружний адмінсуд Києва, що породило справжню правову колізію.

Крім того, ряд приєднаних до Львова населених пунктів стикнулись з рядом проблем через бюрократичні формальності, пов'язані з ліквідацією органів місцевого самоврядування, та переходу їх функцій до Львівської міськради. А разом з ними - і боргів, які теж є частиною «активів» новоприєднаних громад. Детальніше про це читайте за посиланням

То ж, як бачимо, роботи є багато.  І не дивно, що за такий непростий та величезний обсяг роботи Пан Зубач отримує немаленьку зарплатню. Зі січня по червень за працю на благо  львів'ян він отримав 492, 5 тис грн. А у  вересні заступнику міського голови Львова Любомиру Зубачу нарахували 63 тисячі гривень зарплати.


За що платять Зубачу? 

Проте варто віддати належне Любомиру Львовичу - про свою роботу та успіхи він регулярно звітує у соціальних мережах, перш за все у Facebook. Серед іншого, розповідає про нюанси містобудівної сфери та взаємодії з львівськими забудовниками, не всі з яких дотримуються правил. Зокрема, від початку року Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю винесла 217 постанов на загальну суму 22 300 147 грн. З них до бюджету міста Львова уже сплачено понад 10 мільйонів,  а саме – 10 131 464 грн. Загалом за час роботи інспекції з 2016 року скарбниця міста поповнилася на 42 млн 946 тис. 617 грн.

Крім того, триває юридична тяганина стосовно унікального ландшафтного заказника, який не має аналогів в Україні - торфовище Білогорща. напередодні створення Львівської МТГ Рясне-Руська сільрада розпаювала унікальний і єдиний в Україні торфовий заказник, розташований у межах міста. Понад  60 га природо-заповідного фонду роздали різним власникам. При цьому сільрада порушила одночасно три законодавства, а спровокований конфлікт став предметом численних звернень до правоохоронних органів.

Наразі йдеться про перші 5 найбільших ділянок. Це 15,4 га площі. Щодо них Франківська окружна прокуратура провела розслідування і звернулась до суду. Прокуратура вимагає скасувати державну реєстрацію прав, припинити речове право – право власності на земельні ділянки. Тепер слово за Господарським судом. У разі позитивного рішення суду ці землі, попередня вартість яких – 62 мільйони гривень, повернуться у комунальну власність. 

Відтак виникає питання - яку зарплатню повинна мати людина, яка відповідає за повернення до власності міста земель вартістю в десятки мільйонів гривень? 

Додамо, що саме департамент містобудування, який очолює Зубач, ініціював у Львові проведення першого електронного аукціону з продажу землі в мережі Prozzoro. На ньому хочуть залучити у бюджет рекордну суму – понад 100 мільйонів за дві ділянки. Йдеться про ділянки у промзоні «Сигнівка» площею 2,7 та 15 га. Торги планують провести у листопаді.

Це вже буде п’ятий земельний аукціон від початку року. Відбуватимуться торги у заздалегідь визначений час. Але уперше – в електронному форматі, через систему Prozorro – у Львові продаватимуть землю, на якій надалі має з’явитись нове промислове виробництво та робочі місця. 

Гідні зарплати за якісну роботу 

Зауважимо, у Львові триває дискусія щодо заробітних плат та премій міських чиновників високого рангу. На початку роботи чинної каденції Львівської міськради, восени 2020-го року, новообраний депутатський корпус обмежив розміри премій, які можуть виплачувати чиновникам ЛМР — до 200%. 

Водночас чимало політиків, які відкрито критикують міського голову Андрія Садового погоджуються з тим, що за умов високої відповідальності та роботи, яка передбачає виключно високе навантаження, люди, які за неї беруться, мають отримувати гідну винагороду. 

Зокрема, про це в ексклюзивному інтерв'ю для «Вголос» заявив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак, який багато років був одним з найбільш помітних львівських депутатів від партії ВО «Свобода». 

"Сказати, що різниці у виплатах – злочин? Напевне ні, не можна. Тому, що фахові люди, якщо вони якісно виконують свою роботу і дають хороший результат, мають отримувати хорошу заробітну плату. Але система нарахування цієї плати має бути прозорою, бо це – гроші громади, а не чиїсь власні" - заявив він. 

Відтак, зараз місто продовжує долати ті виклики, які постають перед Львовом з огляду на децентралізацію, пандемію та турбулентну ситуацію з економікою та газовим ринком. Готуються зокрема й  архітектурні конкурси на кращі проєкти будівництва школи та дитячого садочка у районі Під Голоском, землі під які продадуть на аукціоні.  І за весь процес відповідатиме заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

ІА "Вголос": НОВИНИ