Температуру мірятимуть в усіх громадян, як прибувають на територію України. Про це у вівторок, 25 лютого, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на нараді щодо ситуації з коронавірусом, передає ВВС.

«Температурний скринінг є обов'язковим для усіх громадян, які прибувають в Україну з будь-якої країну світу, як через авіасполучення, так і через усі автомобільні та залізничні пункти пропуску на кордоні України», – заявив пан Аваков.

З країнами ЄС Україна має 29 пунктів пропуску, а загалом на кордоні – 232.

За словами Авакова, сьогодні на пункті пропуску «Тиса», що на кордоні з Угорщиною, оглянули близько 1000 людей.

Також температурний контроль планують зробити і на лінії розмежування із анексованим Кримом та окремими районами Донецької та Луганської областей.

Групи із прикордонників та медиків будуть чергувати позмінно, усі вони забезпеченні необхідними засобами захисту, заявив Аваков.

У разі, якщо зафіксують, що у людину підвищена температура, її відправлятимуть на додаткові обстеження.

В кожному пункті пропуску є ізолятор. Людину помістять туди у разі підозри на коронавірус.

Далі швидка має відвезти її до інфекційної лікарні, де робитимуть обстеження. У МОЗ кажуть, що прикордонники мають респіратори, які захищають органи дихання.

Як запевняють у МОЗ, в Україні коронавірусу поки що немає. У Чернівцях перевіряють жінку, яка повернулась нещодавно з Італії і повідомила, що погано себе почуває.

У МОЗ розповіли як проводиться перевірка на коронавірус в Україні.

У людини беруть перший аналіз у лікарні, куди її привезли. Перевірка йде на всі відомі види гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Якщо їх не знаходять, матеріали передають до обласної лабораторії. Якщо і там не знаходять відомих вірусів, то далі аналіз везуть до Києва.

Лише у Києві є потрібні тести і лише там перевіряють остаточно, коронавірус це чи ні.

Матеріали везуть, наприклад, автомобілем. У випадку Нових Санжар, де перевіряли евакуйованих, везли літаком. Сам тест роблять 5-7 годин. Тобто з часу, від коли виникла підозра, до остаточного спростування чи підтвердження, може пройти і кілька днів.

За даними МОЗ, в Україні є 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19. Набори містять приблизно 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання понад 950 людей методом полімеразної ланцюгової реакції.

Раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що ситуація з коронавірусом повністю під контролем.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ