Оскільки пошук позаземного життя посилюється, вченим, можливо, доведеться трохи активізувати свою «гру» звітів.

Дослідники повинні повідомляти про докази існування інопланетного життя за шкалою, подібною до шкали рівня технологічної готовності, яка зазвичай використовується для оцінки готовності компонентів космічного польоту, стверджується в новій роботі. Мета полягає в тому, щоб зробити пошук життя менш «бінарним» — життя чи відсутність життя — і точніше виражати його в термінах узгодженої наукової невизначеності.

Про це повідомляє сайт space.com з посиланням на NASA.

Нещодавно запропонована шкала доказів про існування інопланетного життя була описана в дослідженні, опублікованому онлайн 27 жовтня в журналі Nature, яке очолив головний науковець NASA Джим Грін. Шкала включає сім рівнів, які можуть змінюватися залежно від типу середовища та від того, як реагує наукове співтовариство.

Для місії на Марс, наприклад, пошук натяків на ознаки життя реєструється на рівні 1 за шкалою, а показ того, що середовище не було забрудненим земним життям, підвищить його до рівня 2. Найвищі рівні включають перевірку ознак життя за допомогою кількох інструментів (рівень 6) і в різних місцях (рівень 7).

«Досі ми змушували громадськість думати, що є лише два варіанти: це життя або це не життя», — заявила співавтор дослідження Мері Войтек, керівник програми астробіології NASA в штаб-квартирі NASA.

NASA очікує, що нова шкала матиме особливий резонанс, коли мова заходить про Марс, оскільки було кілька гучних дебатів щодо потенційних ознак життя на Червоній планеті. У 1996 році, наприклад, група дослідників припустила, що вони знайшли переконливі ознаки життя на Марсі в марсіанському метеориті під назвою Allan Hills 84001 (ALH84001). Звіт залишається суперечливим і через 25 років.

Хоча NASA не вказує на попередні дослідження в описі нового масштабу в прес-релізі, агентство зазначає, що астробіологія — як і вся наука — це процес, який включає «постановку питань, висунення гіпотез, розробку нових методів».

«Будь-яке індивідуальне виявлення не може бути повністю пояснено біологічним процесом і має бути підтверджено за допомогою подальших вимірювань та незалежних досліджень», – пояснили представники агентства у заяві. «Іноді виникають проблеми з самими інструментами. Інколи експерименти взагалі нічого не показують, але все одно дають цінну інформацію про те, що не працює або де не шукати».

Представники NASA підкреслили, що ця шкала покликана стимулювати дискусію в суспільстві. Масштаб також може змінюватися, оскільки пізніше в 2020-х роках почнуться великі місії агентства, включаючи заплановану місію повернення зразка Марса та запуск Europa Clipper на потенційно придатний для життя супутник Юпітера.

Нагадаємо, що марсохід Perseverance надіслав нові знімки Червоної планети після відновлення зв’язку із Землею.

ІА "Вголос": НОВИНИ