Відповідну заяву озвучила Анастасія Окряк, депутатка ЛМР від фракції «Європейська Солідарність». Вона закликала президента, уряд та Верховну Раду від імені своєї політичної сили розв'язати проблему з тарифами для населення.

« ЛМР висловлює рішучий процес проти необґрунтованого зростання тарифів. Звертаємось до президента, уряду та ВРУ, аби забезпечити захист від тарифних монополістів. Забезпечити стримування зростання цін, та відмовитись від перекладання оплати тарифів на місцеві громади» - закликає депутатка з трибуни ЛМР.

Зауважимо, що внаслідок штучного стримування з боку Росії поставок газу до ЄС, ціни на блакитне паливо на світових ринках почали аномально зростати. Ціни на газ в Європі ростуть з початку року, збільшившись приблизно у чотири рази. На даний момент європейські сховища заповнені на 70,5%, що майже на 16% нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Саме ці обставини сприяють зокрема і зростанню ринкової вартості газу в Україні. Водночас Анастасія Окряк наголосила, що для розв'язання цієї проблеми можна застосувати кошти МВФ, які отримала Україна. Нагадаємо, раніше «Вголос» писав про те, що в рамках допомоги від МВФ Україна отримала 2,7 млрд доларів США безоплатно та без жодних умов чи відсотків. 


"Спрямувати на це щонайменше 20 млрд грн від допомоги МВФ, забезпечити надання субсидії тим, хто їх потребує", - говорить депутатка. 

У чому проблема для бюджету Львова? 


Видатки з бюджетів місцевого самоврядування на забезпечення теплом бюджетних установ (шкіл, садочків, лікарень та ін.) у зв’язку з підвищенням ціни на природний газ з 8 грн до 18 грн за куб. м складуть в опалювальному сезоні 2021/2022 майже 17 млрд грн, що на 9 млрд грн більше, ніж в попередньому опалювальному сезоні. Про це свідчать дані аналітики Асоціації Міст України. 

Окрім того, збереження/утримання чинного тарифу на послуги теплопостачання для побутових споживачів потребуватиме дофінансування з бюджетів місцевого самоврядування на підтримку підприємств теплокомуненерго обсягом 16 млрд грн по всій території України.

Хто платитиме за зростання цін?


Зауважимо, що раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що питання компенсації між ринковою ціною на енергоносії та вартістю, яку сплачує населення, лягають на місцеві бюджети. Відповідна інформація з'явилась на урядовому порталі. 

«Тарифи у сфері теплопостачання — це зона відповідальності органів місцевого самоврядування. Саме місцева влада визначає тарифи та шукає компенсатори, для цього місцеві бюджети мають значний ресурс. Цього року доходи місцевих бюджетів становлять 509 млрд грн, це майже половина від державного бюджету. Зі свого боку Уряд робить низку кроків, щоб не допустити збільшення тарифів. Зокрема, зараз працюємо над компенсацію ТКЕ різниці в тарифах», — зазначив Прем’єр-міністр.


Водночас в Асоціації Міст України, яка представляє інтереси органів місцевого самоврядування, звернулись до Уряду з проханням втрутитися у ситуацію, адже для бюджетів багатьох громад додаткові видатки на компенсацію споживачам та дофінансування постачання енергоносіїв є просто неможливі. 

Як варіант розв'язання цієї проблеми в Асоціації пропонують збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб і ухвалення для цього відповідних змін до Бюджетного кодексу України (законопроєкту № 5066 або № 5066-1).

Асоціація міст України для забезпечення сталої роботи підприємств теплокомуненерго та надання споживачам своєчасних і якісних комунальних послуг запропонувала прем’єр-міністру Денису Шмигалю підтримати органи місцевого самоврядування у проходженні опалювального сезону 2021/2022 роки шляхом збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. Проте наразі Уряд не реагує на це звернення. 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ