Згідно з рішенням Ради керівників МВФ, 23 серпня Україна отримає від МВФ понад $2,7 млрд безоплатно та без жодних додаткових умов.

Про це повідомили в Офісі президента

Зазначається, що це рішення ухвалили за пропозицією Крісталіни Георгієвої задля допомоги у відновленні світової економіки, яка постраждала внаслідок пандемії коронавірусу. Всього між країнами розподілять спеціальні права запозичення на суму $650 млрд.

Зазначається, що це – найбільший розподіл СПЗ в історії фонду.

Україна отримає транш 23 серпня. Президент Володимир Зеленський назвав це «гарним подарунком для України до 30-річчя незалежності». Він зазначив, що ці кошти допоможуть подолати наслідки коронакризи та стимулювати економіку.

За словами українського лідера, влада продовжує впроваджувати реформи й виконувати структурні маяки задля отримання нового траншу в межах поточної програми stand-by.

«Ми працюємо над завершенням першого перегляду чинної програми Міжнародного валютного фонду та очікуємо місію МВФ у вересні. На цьому я наголосив під час нашої телефонної розмови з пані Крісталіною Георгієвою», – зазначив Зеленський.

Раніше рада керівників Міжнародного валютного фонду затвердила загальний розподіл спеціальних прав запозичення на суму, еквівалентну 650 мільярдів доларів.

Спеціальні права запозичення (Special Drawing Rights, SDR) – штучний резервний і платіжний засіб, емітований Міжнародним валютним фондом. Має тільки безготівкову форму у вигляді записів на банківських рахунках. Цей платіжний засіб було створено МВФ у 1969 році як додаток до існуючих резервних активів країн-членів Фонду.

Раніше ми повідомляли про те, що Голову НБУ Шевченка можуть відправити у відставку через провал переговорів з МВФ.

ІА "Вголос": НОВИНИ