Про це американський лідер заявив у четвер ввечері під час звернення до нації, передає «CNN».

«Сьогодні наша імміграційна система не працює, і всі знають про це. Так було впродовж десятиліть, і протягом десятиліть ми так і не зробили для цього щось суттєве», – підкреслив президент.

Як пояснили в Білому домі, оголошена реформа допоможе зміцнити кордон, забезпечити підзвітність майже 5 млн нелегальних іммігрантів та гарантувати, що всі житимуть за однаковими правилами.

Йдеться, передусім, про осіб, які мешкають в Сполучених Штатах не менше п’яти років та є батьками американських громадян або осіб з посвідкою на проживання. Такі нелегальні мігранти можуть звернутися до офіційної влади, пройти ряд перевірок, сплатити податки та отримати трирічний дозвіл на проживання в країні та роботу з можливістю продовження цього терміну.

Реформа також передбачає збільшення працівників прикордонних служб ще на 20 тис. осіб, які патрулюватимуть кордони США.

«Якщо Ви відповідаєте критеріям – можете вийти з тіні та отримати законні права. Якщо Ви злочинець – будете депортовані. Якщо Ви плануєте незаконно в’їхати в США – Ваші шанси бути спійманим і відправленим назад просто зросли»,- заявив Обама у своєму зверненні.

Варто зауважити, що Республіканська партія, яка тепер контролює обидві палати в американському Конгресі, не підтримала ідею такої міграційної реформи на законодавчому рівні. У цьому зв’язку спікер Палати представників Джон Бейнер, характеризуючи намір Обами провести реформу поза Конгресом, назвав його «імператором». Тим часом, лідери Республіканської партії вже заявили, що обговорюють заходи у відповідь на рішення Обами діяти одноосібно.

На думку політичних оглядачів, нинішня ситуація може призвести до загострення відносин між законодавчою гілкою влади, контрольованою республіканцями та виконавчою владою – адміністрацією демократа Обами.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ