Допоки осінь тішить гарною погодою, так і кортить провести теплі дні десь на природі. Але варто пам’ятати, що вересень – це також і період активності іксодових кліщів, які можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини.

Іксодові кліщі найбільш активні у квітні — червні та серпні — жовтні. Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. 

“Іксодові кліщі є переносниками збудників багатьох  небезпечних захворювань людини. Найпоширеніші недуги - це кліщовий  енцефаліт та бореліоз (хвороба Лайма)", -  розповідає Марія Озірковська, лікарка-епідемологиня Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За її словами, підчепити кліща можна на будь-якому газоні чи траві, А тому вирушаючи на прогулянку,  пікнік чи в похід варто подбати про захист. Існують прості правила, які знизять ризик укусу паразита майже до нуля.

Як уберегтися від кліщів

  • Обирайте закрите взуття та одяг. Найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами. Бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки.
  • Варто взяти зручний  головний  убір та косинкою закрити шию.
  • Перед прогулянкою скористайтеся репелентом (спеціальним засобом, що відлякує кліщів).
  • Гуляйте  стежкою та не заходьте в траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Ретельно оглядайте себе та своїх близьких що дві години прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює.
  • Після повернення додому ще раз зробіть огляд.
  • Виперіть і попрасуйте одяг. Не лишайте такий одяг біля ліжка і не лягайте спати в ньому.

«Кліщ може триматися на тілі людини  до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні. Коли на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшився в розмірах.  Саме від ретельності огляду залежить ваше здоров’я», - каже епідеміологиня.

Що робити, якщо виявили на тілі кліща

  • Лікарка  радить звернутися у травмпункт де допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.
  • Можна зробити це самостійно за допомогою  спеціального пристрою  для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Або пальцями, обгорнутими марлевою серветкою пінцетом чи петлею з нитки. Обережно розхитайте з боку в бік і викрутіть без ривка.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

“Видаленого кліща  помістіть у флакон, пробірку чи  чисту посудину  та щільно закрийте кришку. За скеруванням лікаря-інфекціоніста в лабораторії зроблять дослідження  на наявність збудників.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, негайно зверніться до лікаря” - зазначає Марія Озірковська.

Захворювання, що викликають укуси кліща

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них, як каже епідеміологиня є хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт.

За словами лікарки, першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до ста відсотків.Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи.

“Інфікуватися кліщовим вірусним енцефалітом  можна не лише від укусу кліща, але  також якщо паразита роздавити, або роздряпати місце укусу. Починається хвороба з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. Вражає центральну нервову систему і призводить  до інвалідності, або й до летальних випадків”, - розповіла Марія Озірковська.

 Вона зазначила, що від початку року  на Львівщині зареєстровано 91 випадків хвороби Лайма, 66 з них у Львові. Підтверджених випадків кліщового енцефаліту немає.

Нагадаємо, в липні епідеміолог, виконувачка обов’язків Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Наталія Іванченко у коментарі для «Вголос» попереджала про небезпеку кліщів, як одну з найбільш актуальних загроз теплої пори року. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ