Через телеграм-канали  «злили» скандальну переписку між членами партії Порошенка «Європейська солідарність».

Там нібито Порошенко дає вказівку Герасимову сконтактуватися із депутатами Медведчука, щоб спільно «збити»  Богдана Яременка. Ірина Луценко нібито домовляється із депутатом Медведчука про інтерв’ю «з акцентами» на одному із  каналів, а Софія Федина нібито жаліється Герасимову, що, мовляв, її підставив партійний бос.

Якою є мета подібних «зливів» та наскільки вони можуть бути правдою? Про це ІА «Вголос» поцікавився у експертів.

Олесь Доній, політолог:

Я ніколи не підтримував Петра Порошенка та його політичну силу, проте у мене є знайомі із орбіти Порошенка, котрі сказали, що ця переписка – це повний абсурд, котрий дуже просто спростувати.

Складається враження, що ця переписка – це цілеспрямований вкид, щоб у майбутньому дискредитувати саму ідею оприлюднення таємного листування. У політології є така технологія, що для того, щоб дискредитувати саму ідею, вкидають неправдиві повідомлення, котрі потім спростовують. Як на мене, це зробили і у цьому випадку. Ймовірно у майбутньому нас очікує якийсь грандіозний «злив», котрий намагатимуться видати за фейк.

Олександр Кочетков, політичний аналітик:

В опублікованій переписці депутатів від партії Порошенка нічого такого скандального немає. Те, що Порошенко ймовірно співпрацює з Медведчуком – це давно не сенсація. Чи історія із відео, котре записала Федина – теж. Замовними сюжетами на телеканалах важко когось шокувати. Ця переписка зливалась для того, щоб підвищити інтерес до «зливів» переписок депутатів від «Слуги народу» та пранкерів.

Я тривалий час працював із українськими спецслужбами та знаю, що вони дійсно можуть технологічно роздобути та опублікувати подібну переписку.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

Публікування особистих переписок, у яких можуть бути скандальні деталі, - це політтехнологічна та інформаційна війна. Її почав табір Порошенка, а зараз від Зеленського вони отримали відповідь.

Наскільки мені відомо від  професіоналів, щоб дискредитувати депутатів Зеленського, у Порошенка використали дублікати сім-карт та техніку, котра використовується для професійного шпигування. От історія із Богданом Яременком: щоб зробити ці світлини за ним цілеспрямовано стежили. Я розмовляв з різними фахівцями у цій галузі і мені сказали, що проти Яременка могли провернути спецоперацію росіяни, оскільки у нього явно проукраїнська позиція і його треба було «збити». Знаючи про його вподобання, це не так складно і зробити.

«Хтозна, чи не спільно з росіянами у цьому випадку працював Порошенко»

Судячи із переписки між нібито Порошенком та Герасимовим, які злили у мережу, це – теж може бути правдою. Оскільки у партії «Європейська солідарність» зацікавлені у тому, щоб дискредитувати партію Зеленського. І як це не парадоксально, судячи із цієї переписки, хтозна, чи не спільно з росіянами у цьому випадку працював Порошенко.

Тарас Загородній, політтехнолог:

Вкид із нібито переписками Герасимова та Федини, Ірини Луценко та Порошенка є, як на мене, не зовсім правдоподібними. Наприклад, Федина скаржиться, що Порошенко її ігнорує. А як він може її ігнорувати, якщо вони разом сидять в одній сесійній залі? Далі – ми бачили, що у Верховній Раді партія її підтримала. А та переписка, у якій йдеться про те , що Порошенко спеціально «збив» Яременка з посту керівника комітету ВР з питань міжнародної політики – це теж мені не видається правдою, оскільки Яременко сам домовлявся з повією під час роботи у Раді.

Щодо замовних сюжетів на телеканалі Медведчука та домовленостей між ЄС та ОПЗЖ – це ми побачимо хіба у майбутньому.

Хоча усім відомо, що в Україні за перепискою депутатів, чиновників та високопосадовців давно стежить СБУ. Там прослуховують не тільки їхні дзвінки, а читають повідомлення у різноманітних месенджерах. І якщо потрібно, це все можна просто опублікувати. Проте може бути ще і неофіційна прослушка, котру можуть собі дозволити 3-4 фінансово-промислові групи. Вони наймають на роботу спеціалістів та купують необхідне обладнання.

А тому депутатам потрібно дотримуватись «інформаційної гігієни» та, якщо у них є особисті справи – піти і переговорити віч-на-віч.

Віктор Небоженко, соціолог:

«Російські спецслужби прослуховують усіх українських нардепів»

Переписка українських можновладців, котра зливається у мережу, - це дуже небезпечне явище. І таке відбувається вперше за історію української політики.

Публікування переписок почалося саме проти команди Зеленського. І це, на мій погляд, зробили російські спецслужби, котрі прослуховують усіх українських нардепів та з великого потоку інформації роблять вкиди, котрі їм вигідні. Крім того у РФ зараз використовують і пранкерів. І це все повинно зійтись на Зеленському, щоб до прибуття у Париж, він був на все готовий, що скаже Росія.  У партії Порошенка у цих всіх скандалах є свій інтерес, оскільки вони зацікавлені у тому, щоб «завалити» Зеленського.

«Вкид» із перепискою між дружиною Луценка з депутатом з орбіти Медведчука, Порошенка і Герасимова теж може бути правдою. Це означає, що цих людей хтось намагається викинути із великої політики.

Володимир Воля, політолог:

В Україні усе змінюється, інформаційні війни переходять на абсолютно новий рівень. Зараз багато «зливів» роблять через телеграм-канали, котрі в останній рік стали дуже популярними в Україні. До того ж саме через цей канал комунікації нікого неможливо притягнути до відповідальності, оскільки там є певний момент анонімності. Я б не став їм вірити.

Першими інформаційну війну почали опоненти Володимира Зеленського. Вони вкидували інформацію, котра дискредитує президента, провокує конфлікт та намагається грати на скандалах. Метою кампанії проти Зеленського є розвал більшості у Парламенті. Зі свого боку, у Зеленського вирішили відреагувати та показати, що у них теж є можливість багато чого опублікувати. Що з цього правда – поки важко сказати.

Такі війни переписок триватимуть і далі. Це псуватиме імідж тим політикам, проти кого вкидають негативну інформацію.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ