Гуртожиток заводу фрезерних верстатів у Львові на вулиці Радість вже давно став домом для десятків родин. Втім, радості там і дійсно набагато, адже через дірки в законах їх можуть позбавити власного житла. Водночас терпіти такий стан речей, не маючи змоги приватизувати свої кімнати, мешканці гуртожитку більше не хочуть. Під колективним зверненням на адресу Львівської міської ради вони зібрали майже 200 підписів. Детальніше про це у матеріалі «Вголос».

Йдеться про гуртожиток колишнього державного заводу фрезерних верстатів у Львові – на вул. Радість, 24, що був споруджений у кінці 1970-х років.

Гуртожиток заводу фрезерних верстатів

В кінці 2014 року право власності на гуртожиток було зареєстровано за Товариством з додатковою відповідальністю «Львівський завод фрезерних верстатів», що було створено в процесі реорганізації з ВАТ «Львівський завод фрезерних верстатів». За даними системи YouControl кінцевими бенефіціарними власниками компанії стали Пешко Ігор Іванович та Пешко Марина Сергіївна.

З інформації в реєстрах, зокрема, вбачається, що, державна реєстрація права власності на гуртожиток загальною площею  5254.1 кв.м. за адресою: м. Львів, вул. Радість, буд. 24 відбулася 04.12.2014 року. Форма власності вказана як приватна. Вид спільної власності - як «спільна часткова», з розміром частки: 8006/10000.  Разом з тим у числі власників зазначено лишень Товариство з додатковою відповідальністю «Львівський завод фрезерних верстатів».

Щодо дослідження відомостей про інших осіб, які володіють правом спільної часткової власності на гуртожиток, то це тема для окремої публікації. З огляду насамперед на те, що у їх числі фігурують прізвища «тієї самої» вищезгаданої  родини – Пешків.

Тепер про вельми показовий момент. Фірма Пешків власником гуртожитку на вул. Радість, 24 стала після того, як ця будівля була включена до  переліку гуртожитків, які підлягають передачі у власність територіальної громади м. Львова у 2012-2015 роках (згідно відповідної програми, що була затверджена ухвалою Львівської міської ради від 07.02.2013 року).

Відтоді  доля мешканців гуртожитку «висить у повітрі». Законні права  на житло вони досі не отримали, перебуваючи фактично у заручниках родини Пешків. Балансоутримувач - ТзДВ «Львівський завод фрезерних верстатів» -  не хоче віддавати «свої» квадратні метри для своїх (як правило, вже колишніх)  працівників. Мова – про передачу гуртожитку  в комунальну власність.

 У власника та балансоутримувача  інша мета — зберегти майно або заробити на  людях якнайбільше грошей. А на мету мешканців — щоб міська влада забрала гуртожиток на баланс і щоб  їхнє майбутнє стало хоч трохи більш захищеним і прогнозованим,  ТзДВ «Львівський завод фрезерних верстатів», судячи з усього, абсолютно начхати. 

 Із розповідей мешканців відомо, що кімнатки в гуртожитку, зокрема, площею трохи більше 20 кв.м., їм пропонують викупити  за 10-12 тисяч доларів США. Те, що у них таких коштів немає, що вони  та їхні сім’ї в цьому гуртожитку прожили все життя та мають право на приватизацію житлових приміщень, нікого не цікавить.   

   Водночас Львівська міськрада та її  посадові особи, які мали б  забезпечити  передачу у власність територіальної громади гуртожитку ТзДВ «Львівський завод фрезерних верстатів»  роками демонструють повну бездіяльність. Про що свідчать у тому числі факти, викладені в колективному зверненні мешканців гуртожитку на вул. Радість, 24 до міського голови Львова Андрія Садового та чиновників міської ради.

   Під цим зверненням стоїть 196 підписів. 






Зауважимо, що це не перша скандальна історія, фігурантом якої є родина Пешків. Зокрема, як писав "Вголос", триває конфлікт між Пешками та рядом львівських виробничих підприємств, які працюють на колишній території Львівського заводу фрезерних верстатів.


Після майже 20 років успішної виробничої діяльності, ряд унікальних промислових підприємств, що постали на ділянках, викуплених їх власниками у заводу, стикнулись зі спробою рейдерської атаки. На підставі підроблених документів родина Пешків спробувала отримати у фізичній спосіб контроль над виробничими потужностями низки підприємств на вулиці Зеленій. паралельно з цим, вони ініціювали перегляд детального плану території цієї ділянки, що дало б змогу звести замість виробничих потужностей черговий житловий квартал. 

Детальніше про зухвалу рейдерську атаку «під носом» у львівської влади читайте у розслідуванні «Вголос» за посиланням. 

ІА "Вголос": НОВИНИ