В Україні зросла ціна газу, а в Уряді регулювання та компенсацію високих тарифів скинули на місцеві бюджети. Проте виявилося, що для ОСББ, які мають власні котельні, у законі прописані такі ж тарифи, як для комерційних підприємств, а не як для населення. Відповідно у цьому опалювальному сезоні мешканці таких будинків отримають платіжки за опалення із шаленими цифрами

 Депутати Львівської міської ради від ЄС просять Верховну Раду та КабМін терміново переглянути закон «Про ринок природного газу» № 329-VIII та внести до нього зміни. Звернення сьогодні, 7 жовтня, на сесії ЛМР озвучила депутатка Європейської Солідарності Лейла Мелесова-Вальчак.

"У нас на порозі опалювальний сезон. І однією з чутливих та суспільно-значущих тем є питання тепла у домівках львів’ян. Якщо коротко, то суть її зводиться до того, що 20 травня цього року було змінено законодавство, внаслідок чого Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку опинились у дискримінаційній ситуації щодо закупівлі газу для своїх будинків. Сьогодні ОСББ як юридична особа розглядається, як виробник теплової енергії, хоча ОСББ не є виробниками теплової енергії та не продають її задля отримання прибутку. Зараз постачальниками для ОСББ встановлюється ціна на газ не як для населення, а як для підприємств, які мають на меті отримання прибутку від здійснення своєї діяльності", - розповіла Лейла Мелесова-Вальчак.

За її словами, саме тому ОСББ з власними котельнями зобов’язані купувати газ нарівні з комерційними організаціями за ціною, яка вдвічі більша за ціну річних тарифів для населення. Зараз середня ціна газу для населення в межах річного тарифу — 8 грн за куб. м, ринкова ціна на газ для юридичних осіб — у межах 11−14 грн за куб. м.

"Така ситуація суперечить здоровому глузду та чинному законодавству, оскільки приписами ч. 7 ст. 22 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» закріплюється імперативна норма про те, що об’єднання оплачує природний газ, за цінами (тарифами), встановленими для населення. І другий момент, на який я хочу наголосити. На ринку газу, єдина прийнятна за ціною пропозиція від ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (ціною по 7583,89 грн/тис.куб). Однак, умови, які дана компанія висуває для укладення з ними договору газопостачання є невигідними для ОСББ. До прикладу, йдеться про безвідкличну безумовну банківську гарантію або тристоронній договір про договірне списання з рахунку споживача між споживачем, постачальником та банком. Така ситуація є нелогічною, антисуспільною та дискримінаційною і стосується великою кількості мешканців нашого міста. Проте, вирішення є – це внесення змін до законодавства", - наголосила депутатка від ЄС.

Сьогодні на пленарному засіданні сесії депутати Львівської міської ради фракції ЄС звернулися до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України та Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з пропозицією не займатись політиканством у парламенті та внести зміни до ст. 12 «Закону України «Про ринок природного газу» № 329-VIII від 09.04.2015 року, а саме надати можливість ОСББ купувати природний газ у постачальників за цінами як для побутових споживачів.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос»,  внаслідок штучного обмеження поставок газу з боку російського «Газпрому» ціна на блакитне паливо у Європі б'є рекорди, і станом на 6 жовтня сягнула позначки в 1900 доларів США за кубометр. 

ІА "Вголос": НОВИНИ