Ціна листопадового ф’ючерсу на природний газ у Європі 6 жовтня зранку перевищила 1600 доларів за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі ICE.

Під час торговельної сесії, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», ціни продовжили стрімке зростання і перевищили 1900 доларів за тисячу кубометрів.

Таким чином, ціна газу вкотре цього сезону оновила історичний максимум. Вартість листопадового ф’ючерсу на хабі TTF в Нідерландах сьогодні вранці сягала 1606 доларів за тисячу кубометрів. Напередодні аналогічний обсяг коштував трохи більш як 1450 доларів.

Зростання цін у Європі триває вже впродовж тривалого часу: минулого тижня котирування подолали позначку 1000 доларів за тисячу кубометрів. Фахівці називають причиною такого зростання низькі запаси газу в європейських газосховищах через холодну минулу зиму.

Тим часом стало відомо, що оператор газопроводу «Північний потік-2» Nord Stream 2 AG, яка є дочірньою компанією російського «Газпрому», подав апеляцію на рішення німецького суду щодо необхідності слідувати вимогам газової директиви Євросоюзу. 

Відповідно до вимог ЄС та рішення суду, постачальником і оператором газу не може бути одна компанія, а половина потужності труби повинна бути надана іншим енергокомпаніям. Винятки можливі лише зі схвалення Єврокомісії.

Постачання російського газу через магістральний газопровід «Ямал-Європа» 1 жовтня скоротилося майже на 77% порівняно з днем раніше

У травні минулого року стало відомо, що німецьке Федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur) відмовило у звільненні «Північного потоку-2» від правил газової директиви ЄС. Рішення було ухвалене на базі законодавства, яке допускає звільнення від регулювання, якщо газопровід був добудований до 23 травня 2019 року.

У тому ж місяці Європейський суд відхилив позови компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG щодо поширення норм європейського законодавства на газопроводи з третіх країн.

Читайте також на сайті ІА Вглос:

ІА "Вголос": НОВИНИ