Реконструкція вул. С. Бандери триває.Наразі ремонтні роботи затягуються на пів року. Редакція “Вголос” вирішила дізнатись яка ситуація зараз на вулиці та чи здадуть вулицю в експлуатацію до кінця 2021 року.

Довгоочікувана реконструкція вулиці Бандери розпочалась минулого року. Вартість ремонту складає 209,5 млн грн без врахування розробки проєктної документації. За умовами тендеру, роботи мали б бути виконанні до 30 червня 2021-го року.

Андрій Садовий обіцяв 6 грудня 2019-го року, що ремонт вулиці буде завершений до кінця 2020-го року. Втім, безпосередньо реконструкція вулиці розпочалася лише 28 вересня 2020-го року, щодо закінчення робіт, то спочатку Андрій Садовий вже назвав - кінець серпня поточного року, а потім переніс “дедлайн” на кінець року. 

Нагадаємо, що в процесі реконструкції вулиці Бандери стали помітними ряд проєктних помилок та прорахунків. Першими про це повідомили активісти ГО “Зручне місто”. Прорахунки проєктантів визнав, зокрема й міський голова Львова Андрій Садовий, який разом зі спеціальною комісією виїхав на об’єкт після суспільного розголосу щодо цієї проблеми. Крім того, в травні критичні проєктні помилки, які затягують реконструкцію, визнав  Андрій Білий, тодішній заступник директора департаменту ЖКГ.

Що вже зроблено?

23 серпня, напередодні Дня Незалежності,  у Львові відкрили для проїзду першу ділянку вул. С. Бандери від вул. Чупринки до вул. Коновальця. Втім після відкриття мешканці масово скаржились на неправильне паркування водіїв на велодоріжках.

Фото: Твоє Місто 15 вересня 2021 року

“Станом на зараз, працює інспекція Управління безпеки, яка допомагає тим, хто порушує прийняти правильне рішення, для того, аби вони краще запаркувались. На контролі у голови, щосереди, йде доповідь скільки було складено штрафів за неправильне паркування. Тобто, тут працює круга людей, які в цьому допомагають. Буде все гарно по цій вулиці. Люди мають привикнути” - коментує Микола Власюк, директор ЛКП “Львівавтодор”.

Нагадаємо, що колишня очільниця ЛКП «Львівавтодор» Оксана Єстеферова звільнилась напередодні аудит перевірки.

На сьогодні ситуація покращилась. На вулиці помітно тільки одну запарковану машину на велодоріжці. Наразі проблема залишається тільки вихідними, коли інспекція не працює.

Відкрита ділянка вул. Бандери, 4 жовтня 2021 року

4-го жовтня відбулось відкриття для проїзду приватного автомобільного транспорту на перехресті вулиць Бандери - Федьковича - Шептицьких. Наразі тут проводять роботи з встановлення тролейбусної контактної мережі. Вже від 9-го жовтня тут мають розпочати курсування тролейбуси № 32 і № 22.

Відкрита для проїзду перехрестя вулиць Федьковича - Бандери - Шептицьких

Заміна колектора на перехресті вулиць Бандери - Героїв УПА

Що потім?

Як повідомив директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк, на вул. С. Бандери підрядник продовжує ремонтні роботи на кількох ділянках паралельно, зокрема роботи зосереджені на перехрестях. Також тривають роботи по влаштуванню колектора на перехресті вул. С. Бандери - вул. Героїв УПА, а на перехресті з вул. Антоновича вже завершені всі земляні роботи та відбувається монтаж трамвайних плит. На перехресті з вул. Антоновича також буде встановлено стрілку для перемикання трамвайних  маршрутів 

“Наступна ділянка, яку плануємо відкрити, – це від вул. Коновальця до вул. Антоновича разом з перехрестям. Це буде приблизно 4-7 листопада, можливо трошки швидше. А ділянку від вул. Антоновича до вул. Федьковича плануємо завершити до середини грудня”, - каже Власюк

Стрілка для перемикання трамвайних колій на перехресті з вул. Антоновича

4-го жовтня під час відкриття перехрестя вулиць Бандери - Федьковича - Шептицьких, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що ремонтні роботи вже майже на завершальному етапі. На його думку, найважчим етапом буде ремонт ділянки вул. Бандери - вул. Городоцької. 

Найскладніша ділянка – вузол вул. Бандери – Городоцької, бо там треба буде робити зупинку і перелаштування колії. Сьогодні є дискусія – від 3 тижнів до 2 місяців. Я поставив завдання, щоб знайти оптимальний варіант, бо ми не можемо вул. Городоцьку закривати на дуже довгий період, але в кінцевому результаті це буде дуже красива вулиця, а також тут буде частина вулиці як пішохідна алея” - повідомив Садовий

Ділянка від вул. Городоцької до вул. Федьковича

Що кажуть депутати?

На думку Андріяна Гутника, депутата ЛМР від ВО «Свобода» ремонт вулиці С. Бандери у Львові розпочали невчасно. Адже взимку були призупинені роботи, а рух в місті був паралізований.

«На жаль, ремонт цієї вулиці розпочався у вересні, перед місцевими виборами. Зі сторони здорового глузду та економічних міркувань смішно було починати реконструкцію однієї з основних вулиць в кінці року. Всюди перед зимовим періодом зупиняються більшість робіт, а у Львові тільки розпочались. В результаті залишився просто паралізований район. На мою думку, правильно було б це розпочинати весною і на три-чотири місяці можна було б пришвидшити ремонтні роботи в цьому районі», - каже Гутник

Ремонт вул. Бандери взимку Фото: Дивись Інфо

Нагадаємо, що причиною паралізованих вулиць в цьому районі стала заміна тролейбусної мережі на вул. Кульпарківській. За словами Ореста Олеськіва, начальника Управління транспорту вже в кінці серпня цього року реконструкцію мали завершити. Але станом на 5 жовтня ремонти тролейбусної мережі не закінчені. Наразі поки невідома кінцева дата завершення робіт. 

"Ремонт цієї вулиці тягнеться вже другий рік. Думаю, що до кінця року все ж таки вдасться закінчити роботи. Знаю, що були під час реконструкції деякі порушення, але їх виправили. Добре, що все потроху закінчується, адже я живу в цьому районі й тут було створено багато дискомфорту на дорогах. Давай спочатку поексплуатуємо вулицю і тоді будемо робити висновки. Цей проєкт був добре пропрацьований, тому думаю що проблем після відкриття не мало б бути", - каже Петро Адамик, голова фракції «ЄС» у ЛМР

Нагадаємо, що після реконструкції вул. С. Бандери ділянка від вул. Городоцької до вул. Федьковича буде проїзною лише для трамваїв. Для приватних автомобілів буде створено об'їзд цієї зони.

Схема об'їзду для автомобілів

ІА "Вголос": НОВИНИ