Близько 30 робіт вже виготовив митець Андрій Набока у техніці мистецького плетіння маскувальних сіток. Десять з них зараз експонуються у Франці під час фестивалю Європи.

Плести картини так, як плетуться маскувальні сітки для ЗСУ художник почав після повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли змушений був переїхати з Києва до Львова, для того, щоб знайти місце де може стати корисним. Адже на той момент не уявляв як себе застосувати в Києві. 

Виплітаючи захист для бійців та техніки, Андрій Набока бачив у цих стрічках тканини та вузликах певні орнаменти й композиції. То ж, одного дня, вибравши з купи обрізків тканин яскраві клаптики, він виплів свою першу роботу.

Відтоді у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука йому виділили свій власний закапелок, де він творив.

Мати Божа з клаптиків тканин

Перші вісім робіт, які сплів Андрій Набока, мають релігійну тематику. Десь це Мати Божа з німбом, десь – абриси фігур, в яких можна прочитати релігійну тематику.

Саме вони експонуються у Франції. І відвідувачі виставки вже пожертвували на потреби ЗСУ 15 тисяч гривень (пожертви робилися в євро, але ми вказуємо у гривневому еквіваленті).

За словами митця, деякі його плетені картини вже продані. І він вже віддав на потреби ЗСУ близько 35 тисяч гривень. За ці кошти вже закуплено форму, мультітули, пічки, павербанки, шоломи, ліхтарі та інше. Звіт про це можна побачити на сторінці бібліотеки у соцмережі.

Буквально вчора Андрій Набока завершив роботу над двома плетеними картинами, які зображають зруйновані рашистами українські міста. Це - диптих, який доповнить серію релігійних картин, створених раніше. 

Плетення поверх картини

У травні, коли українські військові відігнали російських окупантів з Київщини, Андрій Набока ненадовго відвідав Київ. Побачився з друзями та близькими. А також бачив руйнування міста.

Так, він згадує, що буквально за кілька днів, як йому вдалося виїхати з міста в перші дні повномасштабної війни, у сусідній будинок коло його помешкання прилетіла російська ворожа ракета.

То ж, зваживши на все, Андрій Набока повернувся до Львова. І привіз з собою нові ідеї для творчості.

«Я почав під плетіння підкладати полотна другим шаром. На полотні я роблю живопис. І його доповнюю плетінням на сітці. Так виходить двошарове зображення. І мені це дуже подобається», - розповідає він.

Так з’явилася робота, яка зображує дух дітей Маріуполя.  Вона так і називається – Маріуполь.

Також з однієї роботи на глядачів дивиться командир полку «Азов» Денис Прокопенко. Це - портрет на чорному полотні, написаний білим акрилом. А навколо обличчя виплетені смужки та вузлики з тканин різних кольорів, в тому й червоних.

«Це дуже жахлива ситуація, в якій опинилися бійці полку «Азов». Таке жахливе ставлення росіян до полонених варто було очікувати від окупантів. Думаю, що вони й надалі будуть знущатися з українських полонених. Тому про це треба нагадувати», - вважає митець.

А до нагадування він обрав саме Дениса Прокопенка, тому що цей чоловік символізує силу і міць українців.   

Андрій Набока каже, що одного разу до бібліотеки зайшла жінка, глянула на цей портрет і розплакалася.

Невдовзі ця та інші картини, створені у цьому стилі, будуть експонуватися у львівській галереї «Дзиґа».

Зараз у задумах художника робота матері й дитини у форматі, як створено портрет азовця. Щоправда, прототипів нової картини у нього нема - це буде збірний образ усіх українських мам і дітей, які постраждали від російської навали та агресії. 

Котики, пес Патрон та Кримський міст

У митця є ще кілька плетених картин, які він називає розважальними. Поки що їх тільки три – котик, пес Патрон та Кримський міст, який підірвали українські військові.

Картину «Пес Патрон» вже купили та вивезли до США. Вона дуже сподобалася американським волонтерам, які привозили для ЗСУ дрони. Андрій Набока допомагав їм як перекладач. То ж запросив їх до своєї імпровізованої майстерні у бібліотеці. А там вже вони вподобали картину.

«Котик – це образ наших військових. Багато хто їх називає котиками», - каже митець.

А третя робота – це візуалізація мрії багатьох українців. На ній зображений Кримський міст та військовий, який його підірвав.

Андрій Набока зізнається, що він буває невдоволеним своїми роботами. Тоді він відкладає її на деякий час. А за тиждень-другий повертається до неї й накладає поверху інші кольори, які створюють палітру картини.

Читайте також у «Вголосі»: чому росія напала на Україну і коли святкуватимемо перемогу. 

ІА "Вголос": НОВИНИ