За відповідне рішення проголосувало 102 сенатори (всього у канадському Сенаті - 105 членів), - пише Укрінформ.  

Перед остаточним голосуванням у третьому читанні документ має повторно отримати погодження профільного комітету, однак зазвичай цей етап минає легко.

Відповідно, фінальне голосування може відбутися вже наприкінці березня – початку квітня. Після затвердження Сенатом, наступним кроком з боку Канади на шляху до набрання Угодою чинності стане її підписання генерал-губернатором. Однак, аби Угода почала діяти, її має схвалити також парламент України.

Нагадаємо, що нижня палата парламенту Канади одноголосно завершила процес ратифікації цього документу ще в лютому. Сама Угода була підписана 11 липня цього року під час візиту Джастіна Трюдо до Києва. Із вступом її у дію, Канада негайно скасує мита на 99.9% українського імпорту.

У свою чергу, Україна теж скасує 86% мит на імпорт з Канади, впродовж 7 років привівши митну політику до паритету.

Угоду сторони підписали в липні 2016 року під час візиту до Києва прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Реалізація положень документа сприятиме розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною і Канадою, дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від безмитного доступу до ринку Канади, відкриє можливості для українського бізнесу як для розширення ринків збуту, так і для розвитку та модернізації власного виробництва з метою підвищення конкурентоспроможності на нових ринках. Очікується також, що реалізація угоди сприятиме створенню нових робочих місць в Україні.

Точна дата початку дії зони вільної торгівлі поки невідома.

Раніше Порошенко запропонував Трюдо синхронно ратифікувати угоду про ЗВТ.

Нагадаємо, що 1 січня 2016 року набула чинності Угода про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі Україна-ЄС в рамках угоди про асоціацію. 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ