Як передає кореспондент «УНІАН», за це рішення проголосували 276 із 362 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом встановлюється, що систему органів дипломатичної служби складають Міністерство закордонних справ України, представництва МЗС на території України, а також закордонні дипломатичні установи України. МЗС є центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зовнішніх зносин і координує діяльність державних органів у сфері зовнішніх зносин.

Міністр закордонних справ очолює МЗС, здійснює керівництво діяльністю органів дипломатичної служби, затверджує структуру органів дипслужби. Серед основних завдань органів дипслужби, зокрема, забезпечення захисту національних інтересів України; реалізація зовнішньополітичного курсу України, спрямованого на розвиток політичних, економічних, культурних, гуманітарних, наукових, інших зв'язків з іноземними державами та міжнародними організаціями.

Також дипслужба має на меті захист прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном; забезпечення дипломатичними засобами і методами захисту суверенітету, міжнародної безпеки, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, її політичних, торговельно-економічних, культурних, гуманітарних та інших інтересів.

Законом визначаються посади дипломатичної служби та посади працівників, які виконують функції з обслуговування, а також категорії дипломатичних посад і дипломатичні ранги тощо.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ