Народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність» заявила, що «ексклюзивний» контракт про постачання російського газу до Угорщини в обхід української газотранспортної системи є черговою геополітичною атакою Кремля не лише на Україну, але й на інституції Євросоюзу

Про це Софія Федина заявила в ефірі проєкту «Говорить Великий Львів» на телеканалі NTA

Нагадаємо, що у середу, 27 вересня, Угорщина уклала окремий контракт з російським «Газпромом» на постачання газу в обхід території України упродовж найближчих 15 років. Україна активно засудила такий крок та звернулась до Єврокомісії. Своєю чергою міністр закордонних справ Угорщини Петр Сіярто заявив, що "це не справа українців, з ким ми підписуємо договори". 

За словами Софії Федина, такий крок є цілком закономірним з боку Угорщини з огляду на зовнішню політику цієї країни та її втручання у ситуацію на українському Закарпатті.

"Як раз оцей фактор прав використовується Московською Федерацією та подібними їй країнами, або ж її посіпаками. Вони намагаються використати усі інструменти демократії, що б довести, що інші порушують права та домовленості й демократичні засади. А першими порушниками є саме вони", - говорить вона. 


Депутатка нагадала, що саме Угорщина порушувала питання створення міністерства у справах Закарпаття, що можна розцінювати як зазіхання на територіальну цілісність України. Крім того, угорський уряд лобіює так званні «русинські» організації, що мають виражено проросійську позицію та співпрацюють з державою агресором. 

"Найбільшою перешкодою для запуску діяльності Північного потоку є базові засади функціонування Європейського Союзу, зокрема третрій енергетичний пакет ЄС, що передбачає диверсифікацію постачання енергоносіїв, незалежність від одного джерела та квотування поставок", - наголосила Федина.


Нардепка говорить, що поточна ситуація на газовому ринку свідчить про спробу Росії обійти директиви ЄС стосовно продажу «Газпромом» своїх дочірніх компаній. Її метою було усунення монополії як такої, і без дотримання цих умов «Газпром» не виходить на ринок Європейського Союзу.

"І Московська Федерація крім спроб зачистки України та відкриття шляху для потужного вторгнення без огляду на наявність труби, йде іншими шляхами. Угорщина є сигнальним примірником. Послуговуючись так званим «суверенним правом» вони уклали для себе вигідний контракт", - зауважила Софія Федина.

За словами Федини, це наслідок свідомих дій Росії, яка тиском і шантажем спонукає країни Європи до подібних домовленостей. Зокрема - через різке і самовільне скорочення поставок, що призвело до здорожчання ціни на газ до рекордних 1000 доларів за кубометр. 

"А що заважає Австрії, яка має купу газпромівських дочірніх кампаній? Чи Сербії, яка має потужні москвофільські настрої, Чи Німеччині, чиє керівництво після відставки як правило йде працювати до Газпрому. І так потихеньку вони можуть укласти договір з багатьма країнами Європи. А що буде, якщо країн без окремого договору з «Газпромом» в ЄС стане меншість? А тоді й зміняться директиви", - роз'яснює вона. 

Нагадаємо, що тим часом у Львові ща 2 тижні до початку опалювального сезону досі не повідомили суму нових тарифів для населення. 

ІА "Вголос": НОВИНИ