Понад сто дітей-переселенців госпіталізовано до дитячої лікарні Першого медоб’єднання Львова за 16 днів повномасштабного вторгнення московських окупантів в Україну.

Про це повідомили у пресслужбі Першого медоб’єднання Львова.

Ще 300 дітей отримали консультації.

Як розповіла дитячий психіатр Першого медоб’єднання Львова Наталія Железцова, всім дітям надають психологічну консультацію. Але разом з дітьми таку ж консультацію потребують і їхні батьки.

«Дитина не може бути відірваною від родини. Уся сім'я разом переживає цю ситуацію, в якій вони опинилися», - каже вона.

За її словами, до лікарів звертаються батьки маленьких дітей. Діти не можуть спати, переживають, тривожаться.

«Ми перебуваємо у стані війни. І спостерігаємо гострі реакції на стрес або посттравматичні розлади. Гостра реакція на стрес – це тимчасовий розлад.  Вона може тривати від кількох днів до одного  місяця. Постравматичний синдром – це затяжна реакція; вона триває від  одного місяця і довше», - пояснює лікарка.

Наталія Железцова радить батькам бути уважнішими до поведінки дітей і звертатися до лікарів, якщо помічають зміни. Так, не нормальним є коли дитина заціпеніє, стає замкнутою, беземоційною та не бажає ні з ким спілкуватися. Також недобрими симптомами є переживання однієї і тієї події. Проте якщо дитина імпульсивна, роздратована та постійно плаче  – це теж стрес.

«Діти різного віку по різному реагують на стрес. Діти молодшого шкільного віку можуть бути плаксивими, роздратованими  та замкненими. У менших дітей може надалі бути затримка у психологічному розвитку. У підлітків може бути як імпульсивність, так і замкнутість аж до депресивних розладів. У них можуть виникати різні думки аж до суїцидальних», - попереджає психіатр.

Читайте також у «Вголосі»

Історію Макарчика, який перший тиждень свого життя провів у бомбосховищі

Історію Алінки, яка стала вимушеною переселенкою ще до свого народження.

ІА "Вголос": НОВИНИ