Французькі журналісти склали список світових політиків-популістів. Про це у понеділок, 29 жовтня, пише польська газета Dziennik.

«Чи старі добрі демократії тепер охопила наростаюча хвиля популізму?» — запитують Ніколя Беррод і Філіпп Мартіна в часописі Le Parisien. Вони подають список неоднозначних політиків, котрі прийшли до влади останнім часом.

Лідирує в рейтингу президент США Дональд Трамп. Йому на п’яти наступає «кривавий президент» Філіппін Родріго Дутерте. Далі розмістилися Ніколас Мадуро (Венесуела), Володимир Путін (Росія), Реджеп Таїп Ердоган (Туреччина), Віктор Орбан (Угорщина) й Анджей Дуда (Польща).

Журналіст цитує американського лідера, котрий якось заявив, що має «більшу ядерну кнопку», ніж північнокорейський диктатор Кім Чен Ин. Ці слова нагадують обіцянку Путіна чеченцям 19 років тому «топити терористів навіть у вбиральнях».

Автори статті визнають, що термін «популізм», який так часто зараз використовують, втрачає своє первісне значення, позаяк за ним стоять дуже різні ситуації й ідеї. «Світова хвиля популізму — це не однорідне цунамі, але шкода від нього буде надзвичайно колосальною», — попереджають вони.

Головний редактор газети Liberation Лоран Жоффрен пояснює, що «популізм продовжує завойовувати нові території, але ми не знаходимо в ньому слідів справжньої диктатури». На його думку, популізм спирається на поступове скасування «верховенства права в ім'я нації». Як приклад так званої демократії — поєднання демократії та диктатури — він називає Туреччину, яка стогне «під стопою султана Ердогана».

У статті також вказується на «перемогу реакціонерів в Італії, Угорщині, Філіппінах і Бразилії, які пристосовуються до формальних вимог демократії».

Професор економіки Жак Сапір стверджує, що популізм демонструє «кінець американської гегемонії» і те, що «світ став багатополярним». «Ніхто не має наміру повертатися до автократії, але ніхто не хоче дотримуватися норм і правил, які диктують з-за кордону, — підсумовує він. — Глобалізація вмирає, і тепер, сподіваюся, настане час для повернення до різних форм міждержавної співпраці».

ІА "Вголос": НОВИНИ