Про це у коментарі «Вголосу» розповів керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

«У нас дійсно є певна категорія населення, а це десь 25% виборців, які продають власний голос, – переконаний Андрій Золотарьов. – І будь-які апеляції до моралі, релігії в українських умовах не працюють. А от грошовий стимул спрацює завжди. Тому у нас потрібно ввести процедуру продажі власного голосу державі. А чому ні? Це контраверсійна пропозиція. Але є теоретики права, які кажуть так: якщо правопорушення має масовий характер, то йому треба надати силу закону».

А має працювати, на думку експерта, ця норма приблизно так: людина, яка не бажає голосувати, приходить на вибори – її реєструють, вона втрачає право голосу, але отримує конверт з грошима. Тобто у тих виборах вона уже «не грає» офіційно, через що ніхто інший цим голосом уже не скористається. Адже така особа уже не зможе продатись ще комусь та зіпсувати своїм вчинком загальну суспільну волю громадян.

Голос такого виборця може офіційно вартувати гривень 400. Покривати ці видатки мав би бюджет. Особливо, якщо це вибори до ВР та президентські. Якщо ж до місцевих рад – це можуть покривати місцеві бюджети. І загальна сума, яку доведеться виплатити, не буде уже такою великою. На владі, яка формується за допомогою гречки та конверту з грошима, держава втрачає надзвичайно багато.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ