Про це пише «ГогетНьюс».

В першу чергу мова йде про пестициди, які в наш час застосовуються в сільськогосподарській промисловості, харчових барвниках, косметичних засобах. Керівником проекту призначений провідний токсиколог Європи.

Токсичність вимірюється здатністю пестициду спричиняти подразнення або більш складну хворобу. Визначають її через спеціальні тести, які проводять на тваринах, поступово змінюючи дозування певного типу діючої речовини. Діюча речовина — це хімічний компонент у пестицидах, який впливає на сільськогосподарських шкідників.

Наприклад, гострий токсичний ефект від фунгіцидів для людей малоймовірний, але фунгіциди можуть подразнювати шкіру та очі, а систематичне опромінення може негативно вплинути на стан здоров’я людини. Найбільше випадків отруєння фунгіцидами траплялося лише після споживання самого насіння, яке було оброблене. Щоб запобігти отруєнню, у фунгіциди додають яскраву фарбу, щоб було чітко видно, що насіння протруєне.

Що стосується гербіцидів, то ймовірність отруїтись ними не вища, ніж для фунгіцидів, так як фізіологія рослин значно різниться від людської. Проте винятки все ж існують: наприклад, подразнення шкіри можуть викликати сильні кислоти, аміди, складні ефіри та феноли, а вдихання розпорошеної речовини може спричинити кашель та відчуття печії в носі і грудній клітині.

Велику кількість отруєнь серед людей спричиняють інсектициди. Найбільш серйозні отруєння пестицидами, зазвичай, є результатом сильної дії фосфорорганічних інсектицидів та карбаматів. Фосфорорганічні сполуки та карбамати містять ензими холінестераза, який руйнує нервову систему. Всі живі організми, у нервовій системі яких є холінестераза, можуть отруїтися цим пестицидом.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ