Малі підприємці зібралися сьогодні під стінами Львівської міськради на мирну акцію протесту. Пікетувальники вимагали у депутатів ЛМР припинити незаконні демонтажі МАФів та забезпечити рівні права на працю для усіх представників малого бізнесу.

Пікет відбувся сьогодні, 7 жовтня, під час засідання сесії Львівської міської ради, передає кореспондентка «Вголосу». 

На акції під назвою «Садовий знищує малий бізнес» зібралось більше сотні малих підприємців та власників МАФів. 

Акція-протест власників МАФів під ЛМР
Фото: Вголос

Чому власники МАФів пікетували?

Ще 20 травня 2021 року Львівська міськрада прийняла протокольне доручення, згідно з яким, виконавчий комітет не може здійснювати примусові демонтажі тимчасових споруд (МАФів). 

Утім, 24 вересня 2021 року, під час засідання виконавчого комітету було прийнято рішення демонтувати 7 МАФів.

Згідно з рішеннями виконавчого комітету, має бути демонтовано тимчасові споруди на пл. Галицькій, просп. Свободи, 47, просп. Чорновола, 45, вул. Князя Романа, 38, вул. Пасічній, 55, на перетині вул. Пасічна – вул. Личаківська, на перетині вул. Пекарська – вул. Мечникова.

За словами підприємців, що прийшли на акцію протесту, під час пленарного засідання Львівської міської ради 7 жовтня, депутати ЛМР мали розглянути проєкт ухвали про знесення ще близько 300 МАФів. 

Що власники МАФів вимагали?

Представники малого бізнесу, які нині прийшли на протест, вимагали у депутатів Львівської міської ради припинити незаконний демонтаж МАФів. 

«Ми маємо рішення, яке не дозволяє Львівській міській раді та її виконавчим органам здійснювати примусові демонтажі. Це не в їхній компетенції. Це в компетенції суду. Демонтаж може виключно проводитись тільки за рішенням суду, яке набрало законної сили. А таке рішення суду – на користь підприємців. Тому, ми далі будемо говорити, висвітлювати і зупиняти незаконні демонтажі, якщо вони будуть продовжуватись», – зазначила одна із організаторок акції, підприємиця та співзасновниця ГО «Самопоміч ФОП» Марія Марущак. 

Крім цього, підприємці наголосили на необхідності пропорційно змінити склад робочої групи, що займається питаннями МАФів. На їхню думку, у неї має увійти рівна кількість підприємців, представників від депутатських фракцій та виконавчих органів Львівської міської ради. 

«Склад робочої групи має бути кількісним та пропорційним, куди має увійти однакова кількість підприємців, депутатів, і чиновників виконавчих органів ЛМР. Лише в цьому варіанті й форматі ми зможемо залишити частину підприємців, які зможуть далі продовжити вести свою підприємницьку діяльність», – додала співзасновниця ГО «Самопоміч ФОП» Марія Марущак. 

Також підприємці наголосили на тому, що Львівська міська рада повинна припинити лобіювання інтересів великого бізнесу та надати малим підприємцям рівні права. 

«Ми хочемо сплачувати податки і хочемо залишатися на місцях. Ми не хочемо виїжджати за кордон і працювати на чужих людей. Тим, що вони зараз роблять, вони забирають можливість працювати мінімум у 100 підприємців. А це робочі місця, податки. Якщо ми візьмемо податки 100 підприємців, які йдуть до місцевого бюджету, це за рік виходить близько 2-ох мільйонів гривень.Чи правильно в час пандемії коронавірусу, в час складної економічної ситуації в країні, забирати з місцевого бюджету ще 2 мільйони гривень?», – підкреслила під час акції протесту Марія Марущак.

Як проголосували депутати ЛМР?

Незабаром до учасників акції вийшов депутат від ЄС Роман Дуда. Він заявив, що під час сесії 7 жовтня 2021 року депутати прийняли протокольне доручення та врахували вимоги підприємців щодо оновлення кількісного та якісного складу робочої групи. 

Відтак, за цим протокольним дорученням, члени робочої групи будуть розподілені в рівній кількості. У ній буде однакова кількість підприємців, однакова кількість чиновників та однакова кількість представників депутатського корпусу Львівської міської ради. 

Акція-протест власників МАФів під ЛМР
Фото: Вголос

За словами Романа Дуди, міський голова Львова Андрій Садовий та його команда «прийняли до серця біль підприємців» і пообіцяли, що робоча група буде працювати в постійному режимі та усі проблеми з МАФами будуть вирішені найближчим часом.

Зауважимо, раніше «Вголос» писав, що львівській підприємиці Оксані Павлишин  міська влада видала їй некоректний дозвільний документ, аби знести сімейний МАФ. Відтак уся родина залишилась без доходу.

ІА "Вголос": НОВИНИ