Щодо кількості територій, на які може подрібнитися нинішня Росія, то експертні оцінки суттєво різняться. Це може бути 6-7 крупних територій, але цілком ймовірно, що Росія може розвалитись й на 30 дрібних шматочків. Це вже залежить від кризи, від масштабів потрясінь чи інших геополітичних та економічних факторів, які можуть призвести до такого явища.  

«Є незаперечна логіка, підтверджена історією: імперії завжди розвалюються, – каже український історик Юрій Шаповал. – Як і тоталітарне суспільство не може існувати вічно: певний час воно живе, функціонує, досягає результатів, але закінчується розпадом. От нинішня Росія цілком вписується у цей контекст.

Знову ж таки – є прогнози щодо подальшого розвитку Росії від серйозних аналітиків. Вони стверджують, що Росія у такій класичній формі, як вона існує, навряд чи може зберегтися у 21 столітті. Адже константа, яка її утримує досі – це міліарний ресурс і психологія розширення територій. Тобто та вся «дурня», яка грала першорядну роль у 18-19 столітті. І що не прийнятно у столітті 21. І саме оці архаїчні методи існування цілком ймовірно можуть стати одним із факторів, які заведуть Росію у безвихідь чи сприятимуть якійсь кризі, яка призведе до втрати територій». 

За словами Юрія Шаповала, Російська імперія, у класичному розумінні уже переживала кризи, які ставили на грань виживання це утворення. У 20-му столітті таких криз було кілька: у 1917-му, 1941-му, 1991-му роках.

«Тому можна говорити, що втрачати свої території ця імперія почала ще у 1917 році, - додав він. - Тоді відійшла Польща, Фінляндія. У будь-якому процесі є перші кроки. І саме це були початки. А у 1991 році – стався колапс. Це якісно інша ситуація. Масштабна. Як ми знаємо, вона фактично розвалила у 1991 році імперію, яка існувала у формі Радянського Союзу».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ