У вівторок, 18 червня, у Києві попрощались із видатним льотчиком і захисником України, полковником Валентином Коренчуком із позивним «Бджоляр».

Про це повідомляє РБК-Україна.

Публічна частина церемонії розпочалася об 11:30 в Києві - у Михайлівському Золотоверхому монастирі на Михайлівській площі. Після цього процесія рушила до Майдану Незалежності.

Звідти колона вирушила на поховання: на Лук'янівське військове кладовище, на алею військових Героїв. Вшанувати пам'ять захисника, окрім рідних і близьких, прийшло безліч людей. Валентин Коренчук був батьком трьох дітей.

«Бджоляр» загинув на бойовому завданні. Був талановитим льотчиком і боронив небо Києва одним із перших - відразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Саме на основі його польотів, а також польотів інших його побратимів із 40-ї бригади тактичної авіації Повітряного командування «Центр» Повітряних сил Збройних сил України, в Україні народилась легенда про «Привида Києва» - учасника російсько-української війни й пілота-аса на МіГ-29, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну самотужки здобув 6 повітряних перемог у небі над Києвом.

Пізніше пілот виконував бойові завдання на Південному та Східному напрямках, прикривав повітряний простір Центральної України. Здійснив більше 80 бойових вильотів та вразив десятки цілей супротивника, серед яких: ворожі літаки, крилаті ракети, розвідувальні та атакувальні БПЛА, наземні цілі.

Загалом Коренчук провів в небі біля 300 годин, повідомляють у 40 бригаді тактичної авіації повітряного командування «Центр» Повітряних Сил Збройних Сил України.

«Льотчику належить історичний здобуток для української авіації – збиття російського штурмовика біля Києва. За це його відзначено державним орденом За мужність (ІІІ ступеню), службовими та відомчими відзнаками», – йдеться у повідомленні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ