Кабінет міністрів України своєю постановою №213 від 7 березня 2022 про «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» дозволив українцям одружуватися, навіть якщо вони не можуть бути присутніми фізично під час процедури укладення шлюбу.

Як пояснили «Вголосу» у Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (місто Львів), нова процедура укладення шлюбу стосується тільки певних категорій осіб.

Це:

  • військовослужбовці Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки,
  • Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування (далі — військовослужбовець),
  • поліцейські,
  • особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки
  • працівники закладу охорони здоров'я.

Всі ці люди зараз перебувають на своїх робочих місцях безвідривно. Чи не всі вони жертвують своїм життям заради життя цивільних громадян. І саме для них був розроблений новий порядок одруження.

В управлінні юстиції пояснили, що такого, аби людина, яку одружують, про це не знала, не буде. Своє «так» кожен з наречених мусить сказати під час обряду одруження. Проте один з пари або й двоє можуть висловити свою згоду на шлюб через відеозв’язок.  

Одруження може відбутися за кількома сценаріями. Якщо один з наречених перебувають у мирному місті, де працюють органи РАЦСу, то він чи вона можуть прийти сюди з заявою про укладення шлюбу. З іншим нареченим, який перебуває зараз на службі, зв’яжуться по відеозв’язку, та проведуть обряд одруження. І відразу дані про це внесуть до загального реєстру актів цивільного стану. На щастя, зараз уже реєстр відновлює свою роботу.

Також шлюб може укласти й керівник підрозділу, де працює або служить одне з молодят. Тільки після цього командир підрозділу повинен створити спеціальний акт, який він  скерує у РАЦС.   

Слід звернути увагу що акт повинен містити:

  • відомості про дату та місце його складення, прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження обох наречених, їх громадянство, а у разі обрання прізвища одного із них або приєднання до свого прізвища прізвища іншого – відомості про обране прізвище, а також відомості про прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження двох свідків із проставленням останніми власних підписів.

Читайте також у «Вголосі»:

ІА "Вголос": НОВИНИ