Вартість сміттєпереробного на вулиці Пластовій у Львові, який ще навіть не починали будувати, зросла з 24 млн до 36,6 млн євро.

Про це «Вголосу» повідомила  голова комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради, депутатка Наталія Шелестак.

За її словами, депутати вищезгаданої комісії виїжджали на Пластову аби побачити як виконується план побудови сміттєпереробного заводу, про який вже кілька років львів’яни чують, але результату не бачать. На місці депутати побачили як на майбутньому будівельному майданчикові забивають палі.

Щоправда, ці палі почали забивати ще кілька місяців тому. Відтоді тут нічого не змінилося.

«Будівництво заводу відстає на три місяці від графіка. У мерії пояснюють, що відстають, бо – війна», - каже Наталія Шелестак.

Депутатка зазначила, що вона з колегами вже кілька місяців не може отримати від чиновників Львівської міської ради жодного пояснення щодо того чому кредит, який ЄБРР надав Львову для розв'язання сміттєвої проблеми лежать без руху на рахунку, а місто платить банкові за резервацію цих коштів. Саме тому було вирішено виїхати на будівельний майданчик аби зрозуміти що ж діється.

Саме так їм і повідомили, що роботи не ведуться, бо в Україні йде війна. А  також що орієнтована вартість ще незбудованого сміттєпереробного заводу уже 36,6 млн євро.  

Щоправда, на думку Наталії Шелестак, будівництво заводу з самого початку могло коштувати стільки, якщо й не дорожче. Але чиновники міськради свідомо применшували його вартість.

«Думаю, що в Ратуші відразу знали скільки реально може коштувати втілення цього проекту. Але не хотіли про це говорити. А зараз – змушені це казати, бо я ставлю питання прямо», - говорить вона.

Депутатка також повідомила, що перша вибірка коштів мала витратитися на закупівлю обладнання. Але майбутній постачальник цього обладнання відмовився від угоди. А нового поки що не знайшли.

«Я вже маю сумніви чи варто запускати цей проект. Адже за підрахунками фахівців ефективність цього заводу – 30 відсотків. Це дуже мало за такі кошти, які ми туди вкладаємо», - зазначила Наталія Шелестак.

Окрім того, вона не уявляє де взяти додаткові кошти для будівництва цього заводу, особливо зараз, коли в країні йде війна. Брати нові кредити, на думку депутатки – нерозумно.

Активістку та мешканку мікрорайону Кривчиці, де планується побудова сміттєпереробного заводу,  Мар’яну Куц нові розрахунки чиновників з Ратуші не здивували. Вона нагадала, що ще чотири роки тому французька компанія «Egis» передбачала, що будівництво заводу у Львові коштуватиме не менше 42 млн євро.

«Завод ніколи не міг коштувати 24 млн євро. І ми про це говорили.  За підрахунками «Egis» завод повинні були запустити у 2020 році. І кожні чотири роки він би потребував модернізації на 4 млн євро. Тому я попередила депутатський корпус хай через чотири роки з дня запуску в роботу заводу, готують додаткові 4 млн євро на його реконструкцію. І ще по 5 млн щорічно на операційні витрати», - каже вона.

За її словами, у Ратуші цю суму намагалися не озвучувати аби не викликати негативу мешканців Львова.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», будівництво заводу повинно було початися цього літа. А запрацювати сміттєпереробний завод у Львові має 10 серпня 2023 року.  

ІА "Вголос": НОВИНИ