26 квітня виповнюється 35-і роковини Чорнобильської катастрофи.

Тоді, у 1986 році, одразу після вибуху реактора на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (АЕС), колишня радянська влада кілька днів замовчувала про жахливий вибух. Пожежу всередині реактора гасили до 10 травня, поки не вигорів увесь графіт.

Першою на сполох забила Швеція, яка через два дні після аварії на АЕС заявила про підвищений рівень радіації.Радіоактивна хмара зависла над багатьма країнами Європи, над Білоруссю, значною частиною України.

Під час вибуху загинула 31 особа, ще 600 тисяч рятувальників, пожежників, працівників станції та мешканців міста Прип'ять, яке спорожніло, отримали високі дози опромінення радіацією, що призводило у швидкому часі до онкозахворювань і передчасних смертей.

Було оголошено про 30-и кілометрову зону відчуження.

У день вибуху і кілька днів по ньому надворі стояла справжня спека. І навіть на 1 травня, коли у колишньому союзі бурхливо святкували Міжнародний день солідарності трудящих, людей добровільно-примусово зігнали на паради та масові заходи.

У мешканців забруднених районів, а також у всіх, хто брав участь в ліквідації наслідків аварії, виявили схильність до катаракти, серцево-судинних захворювань, зниження імунітету. Навіть опромінення невеликими дозами радіації може викликати тривожність та агресивність,  впливає на психіку людей, особливо, дітей.

Найбільш розповсюдженою хворобою, викликаною викидом радіоактивних речовин у Чорнобилі, є рак щитовидної залози та лейкемія. Окрім того, наслідками аварії на АЕС.

Сотні тисяч осіб отримали статус учасника або потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Статус давав певні пільги з відпочинку, соціальні доплати, але ніщо з цих так би мовити благ не могло замінити здоров'я.

На тему Чорнобильської катастрофи знято чимало фільмів, театральних постановок.

Читайте також...

 

ІА "Вголос": НОВИНИ