Росія та білорусь заявили про спільне розгортання військ - формувань, призначених для захисту Союзної держави. Однак вони навряд чи наважаться атакувати ними Україну з півночі.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як відзначають аналітики, ймовірно, що російський компонент будь-якого формування «регіонального угрупування військ» складатиметься з мобілізованих або призовників, які мають низький рівень підготовки та не становитимуть значної загрози для України.

Також компонент може складатися з частин 1-ї гвардійської танкової армії, 20-ї загальновійськової армії та повітрянодесантних підрозділів, які зазнали значних втрат в Україні та мають суттєво знижену боєздатність.

Раніше ISW оцінював, що кремль сподівається використати білоруські військові об'єкти та інфраструктуру для підготовки мобілізованих солдат, але й це не є індикатором неминучого відкритого вторгнення з території білорусі.

Водночас росія може спробувати використати свої сили в Білорусі, аби «зафіксувати» українські війська під Києвом та не допустити їх передислокації до іншого місця або ж участі в контрнаступі.

ISW вважає, що наразі Лукашенко не може собі дозволити внутрішні наслідки прямого білоруського втручання у війну, а росія не має можливості швидко сформувати наземні ударні сили з нуля або ж з існуючих в білорусі підрозділів.

Як писав «Вголос», за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, ракетна атака 10 жовтня по всій території України матиме руйнівні наслідки для російської федерації.

Також ми повідомляли, що США нададуть Україні сучасні системи ППО.

ІА "Вголос": НОВИНИ