Відтепер у Львові можна вивчати українську розмовну мову за допомогою співу. Співати охочі будуть українських народних пісень.

Про це «Вголосу» розповіла етномузикологиня, кураторка проекту СпівРозмова Анна Черноус.

За її словами, зараз у Львові з’являється багато розмовних клубів, де російськомовним пропонують розмовляти українською. До них запрошують внутрішньо переміщених осіб.

Проте такого, де б навчали українською співаючи, досі не було.

«Я вирішила зробити експериментальний варіант. Маю досвід проведення музичних співочих заходів для немузикантів. То ж вирішила поєднати практику розмовної української мови та спів українських народних пісень», - каже вона.

Анна Черноус зауважила, що люди, котрі разом співають, легко йдуть на контакт. Українські пісні навіть мають легкий терапевтичний ефект.

«Є ще такий нюанс: коли людина співає українських пісень, то вона не може перейти на російську чи пропустити якесь слово. Мелодія пісні дозволяє правильно вимовляти слова. Ритміка – правильно ставити наголоси», - зазначила етномузикологиня.

Співочим учням запропонують поспівати загальновідомі пісні, які співають під час застілля. А також – маловідомі. Заодно переселенці познайомляться з традиціями Львівщини.

«З лірики – «Зелене листя, білі каштани». Або «Сивий коню, сивий коню, сива моя грива». Зачепимо стрілецькі та повстанські пісні. Заспіваємо оригінальну версію «Ой, у лузі червона калина», - перелічує вона майбутній репертуар.

До групи запрошують внутрішньо переміщених осіб. І на заняттях буде не більше 10-15 осіб. Зареєструватися можна тут. Вокальні дані значення не мають.

Заняття відбуватимуться щосереди з 14 00 до 15 30 у приміщенні школи зі с. Бусовисько (навпроти церкви зі с. Кривка) у Шевченківському гаї (Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького). За словами Анни Черноус, в цьому є символіка: навчатися української мови у старій українській школі.

Попри це, етномузикологиня навчає української мови всіх охочих на волонтерських засадах. Хоча класичним навчанням це називати не варто. Скоріше, вона допомагає своїм учням розговоритися.

«Я повісила оголошення у фейсбуці, що допоможу перейти з російської на українську. Почали зголошуватися люди як з України, так і з Європи», - каже Анна Черноус.

Тепер за її допомогою люди з Праги, Дніпра, Одеси та Києва практикують розмовну українську мову. Цікаво, що це – жінки віку за сорок, в яких вже дорослі діти.

Проте, на жаль, поспівати з цими онлайн-учнями не виходить.  

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», поспівати у Львові українських пісень можна у театральному центрі «Слово І голоС».

ІА "Вголос": НОВИНИ