Ситуація навколо української легкоатлетки Ярослави Магучіх, яка на Олімпіаді в Токіо після завоювання бронзової медалі фотографувалася та обнімалася з росіянкою Марією Ласіцкене, набула чималого розголосу. Ексклюзивний коментар із цього приводу  дав єдиний український золотий медаліст токійських Ігор – борець греко-римського стилю та народний депутат України Жан Беленюк.

З ним поспілкувалась журналісти сайту NTA.

«Чесно кажучи, я не читав пости Станіслав Горуни щодо цієї ситуації, – зізнався олімпійський чемпіон. – Він стверджує, що спорт поза політикою? Дуже сумнівне твердження. Але це його точка зору, навіть якщо вона, можливо, неправильна», - говорить він.

Жан Беленюк зазначив, що в ідеальній ситуації він особисто хотів би, аби так воно було насправді. Проте у сучасному світі це неможливо апріорі. Тим паче якщо брати до уваги такі масштабні змагання, як Олімпійські ігри, де практично всі команди представляють свої країни, виступають під національними прапорами та намагаються принести рідній землі якомога більше спортивної слави.

Він наголосив: «Спорт глибоко інтегрований у політику – і це зрозуміло будь-якій розсудливій людині. Дуже добре видно, як деякі держави світу не нехтують різноманітними брудними маніпуляціями із використанням спортивних досягнень своїх атлетів задля досягнення якихось своїх політичних цілей. І це дуже прикро».

На думку Беленюка, потрібно бути дуже обережним, щоби не потрапляти на гачок до таких пропагандистів. Саме в цьому контексті борець пояснив ситуацію з Ярославою Магучіх і її спільним фото з росіянкою після завершення змагань.

«З одного боку, я переконаний, що вона – однозначно патріотка України та великий молодець: у важкій ситуації показала високий результат, завоювала бронзову медаль. Тому цькувати 19-річну дитину та дівчину вважаю неправильним», – зазначив Жан Беленюк.

За словами народного депутата України, найбільша провина в тому, що сталося, лежить на представниках української делегації в Токіо, які не провели роз’яснювальну роботу та не пояснили всіх можливих наслідків і нюансів для спортсменки, для якої це перша Олімпіада в житті.

«Треба було допрацювати певні організаційні моменти, заздалегідь попередити про ті чи інші наслідки. У цьому, звичайно, є помилки. І це вже не вперше, коли наші спортсмени потрапляють у такі неприємні ситуації. Бо політичні аспекти в спорті є надзвичайно важливими та визначальними», – підсумував Жан Беленюк.

 

Нагадаємо, що бронзовий призер Олімпіади, львівський каратист Станіслав Горуна у своєму Facebook повторив дивовижно безглузду «мантру» про «спорт поза політикою». Його слова викликали чималий ажіотаж і критику в коментарях у соцмережах.

Водночас за словами міського голови Львова Андрія Садового, троє львів’ян, які вибороли медалі на літніх Олімпійських іграх в Токіо, отримають від мерії квартири у подарунок.

Активіст і ветеран російсько-української війни Антон Петрівський назвав це “блюзнірством”, наголосивши на тому, що каратист Станіслав Горуна 2015-го та 2016-го років неодноразово відвідував Росію із семінарами. Детальніше про це у матеріалі «Вголос»

Варто зазначити, що 2020-го року спортсмена Горуну обрали депутатом Львівської районної ради від партії «Самопоміч». 

Віталій Павлишин

ІА "Вголос": НОВИНИ