Депутати фракції «Слуга Народу» зареєстрували ряд поправок до законопроєкту № 5551-2, які суттєво звужують застосування української мови в публічному просторі. Серед них мажоритарник з Дрогобича Орест Саламаха.


Про це повідомив Володимир В'ятрович, народний депутат України від фракції «Європейська Солідарність», на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Поправку 13 вніс особисто голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Вона передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяє демонстрацію фільмів, а також виборчої агітації і реклами російською. Поправку 14 аналогічного змісту подав «слуга»-мажоритарник з Львівської (!) області Орест Саламаха", - наголосив В'ятрович.
Нардеп зауважив, що «Слуги народу» подали цілий ряд поправок, які обмежують вжиток державної мови в публічному просторі. Зокрема, депутат-«Слуга» Андрій Клочко подав поправку 16, яка фактично звільняє більшу частину держслужбовців від обов’язку складати іспит на рівень володіння українською мовою.

Крім того,  відомий своїми проросійськими поглядами нардеп Максим Бужанський подав поправку 17. вона фактично легалізує російську мову, як мову освітнього процесу разом з українською. Крім того, поправка передбачає скасування будь-яких санкцій для порушників мовного закону.

"Можливо, у четвер нам доведеться знову, як у липні 2012, виходити на мовний Майдан. Бо Зеленський, як колись Янукович, бере курс на русифікацію ключових сфер суспільного життя", — підсумовує Володимир В'ятрович.
«Слуга Народу» йде на порушення регламенту, аби «пропхати» русифікаторські правки
Уповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував ситуацію на офіційній сторінці в Facebook. Він підтвердив, що "окремими народними депутатами пропонується внести поправки, що, у разі ухвалення, суттєво звузять застосування державної мови".
"Тобто фактично сферу телебачення та радіомовлення хочуть вивести з-під дії Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної. Зокрема, нівелюються вимоги Закону щодо мови реклами на телебаченні, особливості здійснення передвиборчої агітації, а також обов'язок демонструвати фільми та серіали українською мовою, норма щодо якого набирає чинності уже 16 липня", - пояснює мовний омбудсмен.

Окремо Тарас Кремінь наголосив, що правки, які вносять «Слуги», порушують регламент.

Він пояснив, що згідно з пояснювальною запискою метою ухвалення законопроєкту № 5551-2 є

«передбачення у Законі України »Про Державний бюджет України на 2021 рік” видатків місцевим бюджетам для проведення реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини".

Як підкерслив Кремінь, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки до законопроєкту, який готується до другого читання, «можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень), який прийнятий Верховною Радою України за основу».

Поправки «Слуг» стосуються внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у частині, зміни щодо якої не приймались Верховною Радою України за основу, а також не відповідають предмету правового регулювання самого законопроєкту № 5551-2.

"Отже, внесені таким чином пропозиції та поправки не можуть навіть бути розглянуті ні на засіданні комітету, ні, тим більше, у залі парламенту", - переконаний Тарас Кремінь.
В соцмережах значна частина користувачів критикує дії «Слуг», зокрема й Ореста Саламахи, як вихідця з Львівщини.
"Орест Саламаха, бойківчанен, галичанен, патріот, мажоритарник з Дрогобича, покидьок який подав русифікаторську правку, яка повністю виводить телебачення з під дії Мовного Закону", - написав в себе на сторінці користувач Дмитро Гладунець .

ІА "Вголос": НОВИНИ