Визвольна війна України закінчиться поразкою російської окупаційної імперії.

Таку думку в розмові з «Вголосом» висловив історик, дослідник Українського визвольного руху та українсько-польських відносин у ХХ столітті, діяльності ОУН і УПА та сучасної історії України Роман Грицьків, коментуючи заяву путіна та початок мобілізації в росії. 

Що каже історія

У росіян історично склалося, коли у їхніх військових немає результатів та відданості, то вони вдаються до залучення широких мас аби затопити супротивників живою чи мертвою силою. 

Як приклад він наводить події 17 століття, коли створювали так звані народні ополчєнія Мініна та Пожарського. Або ж війни з освоєння Сибіру та війну 1812 року.

«Так звана вітчизняна війна 1812, коли московити спалили Москву та відступили. І під впливом цих подій пішов процес масового залучення населення до боротьби проти французів», - говорить історик.

Також варто згадати події Першої світової війни, коли залучення широких мас вилилося для російської імперії у дуже негативний досвід. Хоча для всіх інших він став позитивним, тому що після цього в росії відбулася революція: люди зі зброєю повалили царський режим. 

А ось під час Другої світової війни, яка була для росії оборонною, за допомогою союзників змогли забезпечити широкі маси зброєю, амуніцією та перевершити німецькі війська. Проте і тоді московія не шкодувала та не шанувала людські ресурси.

«Форсування Дніпра наприкінці 1943 року яскраво показало спосіб ведення війни московитами, коли вони, попри всі людські втрати, спрямовували всі сили на те, щоби втопити противника в крові своїх солдатів. Тоді були випадки, коли німецькі кулеметники божеволіли від того, що вбивали за кілька хвилин тисячі людей», - говорить Роман Грицьків. 

Він нагадує, що цей ординський підхід московити демонструють протягом всієї своєї історії. Але якщо ці дії не мають успіху, то на московії швидкими темпами зростає невдоволення людських мас. І це відбивається на тій владі, яка проводить цю політику. 

«Зараз росія поламала об Україну свої зуби. І ми сподіваємося, що вони не зможуть  використати свою тактику, яка у них склалася історично. Зрештою, у своїй заяві голова їхнього режиму заявив, що вони плекають свої традиції та намагаються зберегти свою незалежність. Він уже дуже мало говорив про Україну», - пояснює історик. 

Що кажуть історики

На думку Романа Грицьківа, протистояння певних сил у світі існувало завжди. Однією з таких сил був комуністичний режим. 

«Зараз відбувається протистояння глобального масштабу, одним із завдань є послаблення росії як однією з головних чинників дестабілізації у світі. Після Другої світової війни утворилася система двох сил, коли з одного боку був комуністичний режим, а з іншого - США та їхні союзники», - говорить історик. 

За його словами, очікувалося, що має настати певне розв'язання. Але як воно відбудеться, ніхто спрогнозувати не міг. 

Також історик наголошує на існуванні так званого фактора путіна. 

«Він намагався реалізуватися як політичний діяч щоби ввійти в історію. Його метою було відновлення російсько-більшовицької імперії. Я думаю, що він планував здобути певних кар'єрних успіхів у радянському союзі. Однак, розпад союзу не дав цьому статися. То ж він зараз спробував це зробити», - зазначає Роман Грицьків.

Але вік та стан здоров'я путіна, мабуть, не дозволяють йому зрозуміти, що його дії, точніше, спроба окупації України призводять до краху росії. 

«Головною метою цієї війни є не стільки прагнення певних політичних цілей, скільки фізичне знищення будь-яких опонентів, тих осіб, які ставлять під сумнів будь-яку концепцію »вєлікой расії« та руского міра. Я думаю, що головне завдання - винищення українців та змусити найдовший час навіть думати про свою незалежність», - вважає він.

Коли завершиться війна і чим

Також Роман Грицьків, опираючись на історичний досвід, передбачає, що ця визвольна війна України завершиться поразкою росією. І після цього вона розвалиться на багато різних країн.

«Вона є багатонаціональною. І щоби втримувати таку країну, потрібна сила, якої немає. Або ж спільною ідеєю, якої у них так само немає», - говорить історик. 

Натомість путіну він прогнозує долю Саддама Хусейна. Проте, на жаль, сам диктатор це теж розуміє. То ж буде йти до останнього, в тому числі й може спробувати застосувати ядерну та хімічну зброю. Але тут все залежить від союзників України, які знають як цьому протистояти. 

Від них також залежить тривалість війни в України. Точніше, від послідовного та швидкого постачання зброї та навчання українських воїнів. 

«Ті українські військові, які навчаються в Британії чи США, повинні до кінця осені повернутися і продемонструвати свої отримані знання. І тоді настане перелом», - вважає Роман Грицьків.

На його думку, до зими активна фаза повинна завершитися. А потім слід очікувати політичних рішень щодо розв'язання ситуацій. 

«Думаю, що в першій половині наступного року війна мала б перейти у фазу дипломатичного врегулювання», - передбачає історик.

Читайте також у «Вголосі»: українські військовослужбовці пояснюють чому росія напала на Україну. 

ІА "Вголос": НОВИНИ