Ситуація, яка склалася навколо комплексу Edem Resort (коли чиновники хочуть забрати собі приватну земельну ділянку, в яку було вкладено значні інвестиції) яскраво демонструє болючі виклики, з якими стикається бізнес в Україні, навіть той, що робить неоціненний внесок у розвиток країни.

Замість вдячності за створення сотень робочих місць, капіталізацію економіки та популяризацію української культури, інвестори змушені вести постійну боротьбу з внутрішньою протидією, яку породжує так звана «п'ята колона», метою якої є зашкодити процвітанню держави.

А ситуація в тому, що приватна власність не захищена, бо в будь-який момент державні службовці, користуючись прогалинами і недосконалістю законодавства, можуть забрати цю приватну власність собі, будь-то земля, чи будинок, чи квартира…  

Що стосується конкретного об’єкту, то першокласнику неозброєним оком видно, що на території Edem Resort штучно створена споруда, правильної форми, з бетонним укріпленням та шлюзом для регулювання рівня та дзеркала води в споруді.

Edem Resort – не просто бізнес, це справжня гордість України, що поєднує в собі унікальну рекреаційну зону, культурні й мистецькі простори, провідний медичний центр та масштабний спортивний осередок. Понад 500 працівників забезпечують бездоганну роботу комплексу, де представлено найкращий готель країни, музеї, галерею, школу гольфу, ландшафтний парк скульптур міжнародного рівня та багато іншого. Все це не лише сприяє розвитку туризму й економіки, але й підносить українську культуру на світову арену, що до цього ніхто не робив.

Однак, замість підтримки з боку держави та захисту законних прав власників, на бізнес чиниться тиск. Товариство стало заручником бюрократичних перепон та дій прокуратури, яка, всупереч статтям Конституції, замість захисту інтересів громади та інвесторів, вдається до самоуправства та незаконних дій. Це не лише загрожує руйнуванням створеної роками інфраструктури, несе величезні  фінансові та репутаційні збитки, а також знищує інвестиційну привабливість України в такий важкий час, що є однозначно злочином.

Особливе обурення викликає ігнорування прокуратурою численних, в тому числі викладених нотаріально свідчень громади, інтереси якої і має відстоювати прокуратура. Оскільки мешканці громади є свідками і учасниками процесу створення Товариством цього об’єкту,  громада активно підтримує Товариство та визнає його заслуги. В умовах війни, коли бізнес не лише продовжує свою діяльність, але й активно допомагає армії та постраждалим від агресії, такий тиск виглядає зрадницьким та таким, що працює на шкоду інтересам України. Компанія постійно підтримує ЗСУ, перераховує значні суми на їх потреби, забезпечує безкоштовну реабілітацію сотням військових і цивільних, і, попри всі труднощі, створює нові робочі місця, утримуючи людей в Україні та показуючи, що незалежно від війни потрібно залишатись в країні та працювати на її відбудову.

Замість того, щоб забезпечити прозорість і справедливість, держава, через свої органи, фактично вчиняє злочинні дії проти власних інвесторів, порушуючи право власності та створюючи ризики для економічної стабільності. Кожен випадок незаконного втручання — це не лише удар по окремому підприємству, але й по всій економіці України, особливо в часи, коли країна потребує стабільності та інвестицій для відновлення після війни. Такі дії можна прирівняти до мародерства.

Товариство наполягає на тому, що державні органи повинні не лише припинити незаконні дії, але й взяти на себе відповідальність за збитки, які були спричинені їхніми діями. Адже інвестори, які продовжують працювати в Україні під час війни, заслуговують на підтримку, а не на тиск з боку держави. Зупинити це свавілля — означає захистити не лише бізнес, але й майбутнє країни.

Ми віримо в те, що в судовій системі залишились ще чесні судді. І ми зможемо зберегти Україну як правову інвестиційно привабливу державу.

Читайте також: Війна проти бізнесу: на Львівщині сотні людей можуть залишитися без роботи

Довідка: Успішне підприємство поблизу Львова Edem Resort Medical&Spa опинилося під загрозою закриття. Всередині країни розгорнули справжню війну з українським бізнесом, а органи прокуратури і суди, які мали б захищати людей, працюють на чужі інтереси.

Комплекс Edem Resort Medical&SPA - найбільший в Україні. До нього входять: 5-тизірковий готель, два музеї, артпростір та велика картинна галерея. Це все організували для популяризації і збереження українського мистецтва. А ще: професійне поле, де проводить чемпіонати Федерація гольфу України; дитяча кінна і гольф школи та єдиний в Україні ландшафтний парк скульптур, який створили у партнерстві з Йоркширським парком Великої Британії. Діє тут і унікальний медичний центр для лікування та відновлення після важких травм і станів. Комплекс – гордість країни і один з найбільших роботодавців.

Ділянку комплекс придбав у серпні 2019-го і сплатив за неї в десять разів більше за ринкову вартість. Та сьогодні керівництво Edem Resort вимушено готується призупинити діяльність - через суди. Все через штучну водойму, яку прокурори раптом хочуть визнати природньою.

ІА "Вголос": НОВИНИ