Господарський суд м. Києва відмовився зобов’язати Комунальну організацію Київської міськдержадміністрації «Інститут Генерального плану м. Києва» внести зміни у проект Генерального плану Києва (до 2025 року) в частині заміни функціонального призначення земельної ділянки на 23-у км Столичного шосе (Конча-Заспа) у Голосіївському районі. Про це свідчить рішення від 11 серпня, пишуть Наші гроші.

Ця ділянка зараз належить до території лугів та лугопарків. А ТОВ «Будінвестгруп» вимагало, що її перетворили на територію житлової та громадської забудови.

У 2003 році Київрада передала компанії в оренду на 25 років ділянку площею 100 га для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу на 23-му км Столичного шосе (Конча-Заспа). У рішенні було вказано, що 97,35 га – це землі сільськогосподарського призначення, 1,13 га – землі лісового фонду, і що всі ці 100 га переводяться до земель запасу житлової та громадської забудови.

У 2018 році «Будінвестгруп» звернувся до Інституту Генерального плану м. Києва з пропозицією врахувати в проекті Генплану фактично погоджену та затверджену проектну документацію з будівництва спортивно-оздоровчого комплексу та віднести вказану територію будівництва за функціональним призначенням до території житлової та громадської забудови відповідно до рішення Київради 2003 року, замість фактично зазначеної у Проекті Генплану цієї території – луги та лугопарки.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що вказана ділянка відповідно до чинного Генплану (до 2020 року) відноситься до територій лугів та лугопарків, а не до території житлової та громадської забудови. Водночас рішенням Київради від 2003 року змін до чинного Генплану не приймалось.

При цьому суд вказує, що з 2011 року моніторингу стану розроблення та реалізації містобудівної документації, розгляд пропозицій на відповідність їх генеральному плану м. Києва відноситься до повноважень Департаменту містобудування та архітектури КМДА, а не Інституту Генерального плану м. Києва.

Крім того, суд звернув увагу на те, що з вересня 2011 по липень 2012 року проводились громадські слухання проекту Генерального плану, і пропозицій від ТОВ «Будінвестгруп» у зазначені строки проведення громадських слухань не надходило.

Нагадаємо, що у 2009 році Державна екологічна інспекція виявила, що «Будінвестгруп» зняв верхній родючий шар ґрунту на площі близько 70 га і засипав ділянку намивним піском. Фірмі було нараховано 17 млн грн штрафу. Однак, стягнути ці гроші з компанії не вдалося.

Засновниками ТОВ «Будінвестгруп» є Анатолій Бєлоусов (80%), ТОВ «Лісове» і ТОВ «Союзконтракт-Енергія». Засновниками двох останніх фірм є кіпрська компанія «Девіжн Груп Лімітед» (Devision Group Limited) і ТОВ «ФК-Інвест», якою володіє ця ж кіпрська компанія.

Бенефіціаром кіпрської фірми значиться Дмітрій Буряк, відомий на ринку як девелопер будівельних проектів «DeVision» у Литві та Україні, а також виробник біологічно активних добавок. Гендиректором ПАТ «Тіз-Топаз» є Юрій Нестерук.

Дмітрій Буряк через «Девіжн Груп Лімітед» також є бенефіціаром ТОВ «Конча-Заспа», з яким суд розірвав договір оренди ділянки площею 147 га, розташованої в Обухівському районі Київської області.

У липні цього року суд скасував рішення Козинської селищної ради від 29.06.2016 про затвердження Детального плану житлової забудови північної частини селища Козин Обухівського району, розроблений товариством «Тіз-Топаз», 99% акцій якого належить ТОВ «Союзконтракт-Енергія».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ