Святий Юрій з джавеліном, святі Сергій та Вакх на БТРі, святий Дмитро з автоматом, архангел Михаїл у шоломі та з протитанковим комплексом у руках. Відтепер всі, хто став на захист України – святі. Або ж святі одягнули військові однострої армії України.

Саме їх зображає на іконах львівський художник та іконописець Роман Барабах.

Майдан змінив свідомість

У розмові з «Вголосом» Роман зізнався, що вперше бажання створити ікону у нього з’явилося на Майдані. До того він малював багато і різного. Але щоб взятися до роботи з іконою, то саме у 2014 році під час Революції Гідності.

За його словами, він, як типовий галичанин, відвідував церкву, сповідував всі обряди. Але сильної віри за собою не відчував.

«Це було в Києві. Я досі пам’ятаю той момент, коли священники перед беркутом хреста підняли. І у мене з’явилася думка: треба намалювати ікону. Це було дивно. Тому що спочатку з’явилося бажання намалювати ікону, а ось віра викристалізувалася пізніше», - розповідає він.

Звісно, створити ікону виявилося не так просто. Для цього довелося доучуватися. Хоча митець і закінчив Академію мистецтв у Львові, але там він вчився графічному дизайну.

Перші ікони були класичного, звичного стилю.

«В іконописі не можна змінювати вигляд святих чи Богородиці тільки тому, що тобі так схотілося. Якщо ти хочеш їх змінити, ти мусиш розуміти – чому», - пояснює Роман.

За його словами, лик святого на іконі мусить мати великі або виділені очі, тому що очі – це дзеркало душі. Також на іконах митця привертають увагу трохи клаповухі святі. Проте і в цьому є символізм – святі слухають Слово Боже.

Іконописець стверджує, що жодного святого не змалював зі своїх знайомих. Всі лики – це збірний образ, який формується несвідомо. Хоча деякі близькі стверджують, що дехто на іконах подібний на батька художника.

«Кажуть, якщо святий на іконі з бородою, то схожий на мого батька. Але це – підсвідомо», - запевняє він.

Покрова для тероборони та всієї України

Богородиця для 103 батальйону територіальної оборони Львівської області малювалася на прохання бійців.

«Я дуже хотів зробити таку ікону. І вже про це думав. А коли до мене звернулися бійці, то я дуже втішився з цього», - розповідає іконописець.

Те, що це буде – Покрова, не викликало навіть сумніву. Адже вона є символом нашого війська з давніх часів.

Богородиця для 103 бригади має червоний класичний покров та вбрана у синю сорочку, яка символізує земну жінку, яка взяла на себе неймовірну ношу.

Також на іконі зображені українці. Це – рятувальник, пекар з хлібиною в руках, лікар, дівчина-волонтер з коробкою в руках. А з військових – чоловік та жінка. Адже і жінки зараз боронять Україну поруч з чоловіками.

«Я зрозумів, що під час війни всі ці люди є надзвичайно важливими. Їхня робота – супер важлива для перемоги», - зауважив Роман Барабах.

І, як родзинка, на іконі розташований шеврон 103 бригади територіальної оборони ЗСУ. А також – тризуб.

Ікона створилася за три дні. Художник не робив попередніх ескізів. Малюнок та фарби клав відразу на полотно.

В ідеалі, за словами художника, потрібно робити ескізи, невеличкі замальовки аби побачити як лягатимуть кольори. Але цього разу, зваживши на брак часу, вирішив ризикнути і почати працювати прямо на полотні.

«Я помолився, попросив: Боже, допоможи. Символічно омив обличчя і руки. Віддав себе в руки Бога. І все робив прямо на ходу». – розповідає іконописець.

Святі у одностроях ЗСУ

Святі, які вбрали військові однострої Збройних сил України, - це святі, які споконвіку тримали зброю у руках.

Роман зізнається, що він обрав цих святих саме тому, що їх завжди зображали на всіх іконах зі зброєю. Він тільки осучаснив їх.

Так, святі Сергій та Вакх  у класичному іконописі зображають на конях. А у сучасній інтерпретації Романа Барабаха їдуть на БТРі та визирають з люків бронемашини.

Святий Юрій Змієборець у інтерпретації художника вже не топче змій на землі, а збиває ракети, тобто зміїв, у повітрі.

У святого Дмитра у руках замість списа – автомат, замість щита - шолом. Його малювали з думками та молитвами про конкретного бійця, який воював у Донецькому аеропорту. А зараз перебуває на передовій.

«Україна страждає від авіанальотів. І мені хотілося показати що саме це є втілення зла. Ворожа росія завжди похвалялася, що їхня авіація за один день все знищать. Натомість ми зараз їх збиваємо. То ж мені хотілося передати це: один чоловік з переносним зенітним комплексом може знищити це зло», - пояснює іконописець.

Ці ікони з’явилися також на піку емоційного сплеску. Ідея: показати, що наші воїни, які захищають Україну, це – святі люди.

«Був момент болю від війни. Це були перші тижні повномасштабного вторгнення росії в Україну. Мені захотілося намалювати таку ікону. Я не знав як люди зреагують. Тому що, зазвичай, вони трепетно ставляться до ікон і скажуть що я на святе посягнув», - каже іконописець.

Так з’явився архангел Михаїл,  який замість вогняного меча отримав до рук протитанкову зброю. Проте має крила та німб.  А також – шолом ЗСУ.   

Частину коштів з проданих ікон художник скеровує на потреби нашої армії.

А ось після нашої перемоги Роман Барабах має намір створити комікси про наших воїнів. Це будуть тисячі малюнків, основані на реальних подіях та розповідатиме про наших, реальних, героїв.

Читайте також у «Вголосі» про ікони у стилі плетіння маскувальних сіток та як українські жінки своєю любов’ю наповнюють обереги для чоловіків.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ