Низькі зарплати, погане забезпечення, корупційна складова – малий список того, як реформа національної поліції зазнає краху. Незадоволені таким станом речей патрульні поліцейські почали вимагати негайних змін, які пройшли у вигляді так званого «тихого» протесту. Утім замість виконання вимог кервіництво у відповідь почало чинити тиск на патрульних.

Розпочалося все, 20 грудня минулого року, з «тихого» страйку львівських патрульних. Причиною цьому стали неможливі умови праці, за якими вони змушені працювати. Йдеться насамперед про заробітну плату, яка, наголошують поліцейські, за таку виснажливу працю є вкрай малою.

Зокрема патрульні акцентують на тому, що їхня робота становить прямий ризик для життя. Попри це, займатися якось іншою діяльністю їм офіційно заборонено законом. Однак для цього їм не вистачає і фізичних сил, адже робота вдень може бути до 14-15 годин. В той час як зарплата становить трохи більш як 13 тисяч гривень.

Тож серед основних вимог патрульних – підвищення зарплати хоча б вдвічі, додавання надбавки за службу в нічний час, спеціального звання чи вислугу років. А також належне медичне страхування для медиків та їхніх родин.

Щоб підтвердити свої вимоги вже з кінця грудня поліцейські почали працювати за новими правилами. У знак протесту вони оформлюють лише грубі порушення і не реагують на інші виклики, окрім служби 102 і порушення ст. 124 та 130. А протоколи складають лише тим водіям, які перебувають у нетверезому стані.

Такі дії патрульні вважають останньою можливістю аби домогтися свої вимог. Адже згідно з законом на повноцінний протест вони не мають права. Тому «тихий пікет»  – їхній крик душі.

Натомість поліцейські наголосили й на тому, що розуміють до яких наслідків можуть призвести такі дії. Насамперед йдеться про можливі утиски з боку керівництва. Відповідь від якого не забарилася.

Зокрема про невтішну ситуацію, 1 лютого, в етері “Народного Толк-Шоу” поділився на телеканалі NTA інспектор патрульної поліції Львова Сергій Желіба.

Як інформує «Вголос», за словами інспектора, у структурі залишилось ще багато людей, які хочуть висловлювати свою думку. Єдине, що не завжди їм це дозволено.  Натомість є й такі люди, які говорять, що втомились та краще знайдуть іншу роботу.

“Проблема не тільки в заробітній платі, а й у тому, що люди, які виконують свій обов’язок не застраховані. У разі нещасного випадку, при виході на пенсію за станом здоров’я, поліцейському нараховують виплату від того нещасного окладу, відсоток якого складає – 2400 гривень”, – розповідає Сергій Желіба.

 

На фото: Сергій Желуба

Інспектор наголошує, страйк потрібний в першу чергу, щоб заявити про себе. Втім такого, щоб показники виконання роботи впали немає. Протягом періоду з 20 грудня поліцейські притягували до відповідальності й за незначні порушення правил дорожнього руху. Тобто, страйк йде, але робота не припиняється.

Уже через тиждень, 8 лютого, громадська діячка та журналістка Віка Балицька на одній зі своїх сторінок у соцмережах опублікувала пост про те, що на Сергія Желібу здійснюються тиск з боку керівництва. Так, за її словами, інспектора поставили на «буду».

«Що таке «буда»? Це фактично ізоляція від нормальної повноцінної служби. Поліцейський має там цілу зміну сидіти, піднімати шлагбаум, перевіряти документи в візитерів, записувати щось там в мега-важний журнал і нудитися. Для неробів - це мрія. Для людини дієвої, розумної, активної - це нестерпна мука. І це має ознаки покарання!» - зазначає вона.

Фото зі сторінки Віки Балицької в соціальних меражах.

Підтвердженням цьому стали нічні чергування, які отримав інспектор, одразу після денних. Також авторка допису акцентує і на тому, що протест набув резонансу завдяки тому, що отримав реальні лиця.

Водночас громадська діячка закликала об'єднатися патрульних та допомогти припинити утиски на інспектора. 

«Шановні патрульні, я думаю, саме ви можете захистити своїх колег , які не боялися і відкрито боролися за ваше матеріальне забезпечення, від тиску з боку вашого недолугого і дрібно-мстливого керівництва. Об’єднайтеся і вимагайте припинити переслідування. У вас вийде. Бо інакше як ви нас, громадян, захистите, якщо себе і своїх колег - не можете захистити!?» – закликає Віка Балицька.

Припинити тиск проти Сергія Желіби та загалом всім патрульних, які сьогодні висловлюють свою думку про невтішний стан патрульної поліції, закликає і «Вголос». Адже, говорити про проблеми в країні - не злочин, а першочергова необхідність.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ