Місця, де дикі тварини переходять автомобільні дороги, будуть ознаковані та нанесені на спеціальні карти.

Про це «Вголосу» повідомив старший науковий співробітник інституту екології Карпат Андрій-Тарас Башта.

За його словами, зараз фахівці досліджують місця, де тварини влаштували собі переходи через автомобільні траси та наносять ці місця на карти.

«Зазвичай тварини самі прокладають собі переходи в безпечних місцях. Наприклад, під мостами», – пояснює зоолог.

Часто люди, які проїжджають над таким переходом, навіть не здогадуються, що внизу пробігають лисиці, зайці та інколи й олені.

сліди лисиці
Тут ходила лисиця

За словами Андрія-Тараса Башти, визначати місця переходу тварин потрібно для того, аби тут люди не впливали на можливість безпечного переходу для тварин, наприклад, якщо побудують тут якесь КПП або гарну хатку на березі ріки.  

«Якщо люди в такому місці щось побудують, то тварини, аби перейти дорогу, полізуть нагору, на дорогу і створюватимуть ДТП. Тому ділянкам, де тварини активно ходять, треба надавати природоохоронний статус», - зазначає він.

Фахівець каже, що на так званих пішохідних переходах тварин він бачив сліди оленів, козуль, норки, лисиці, борсуки.

Наразі дослідження тільки почалися і триватимуть цілий рік. Дослідження виконуються в рамках міжнародного проекту «SaveGreen», що об'єднує понад 10 країн.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Сколівських Карпатах мають намір відселити у вольєр двох зубрів, які ходять у село та роблять збитки.

ІА "Вголос": НОВИНИ