Писанка з символічною назвою «Політична смерть путіна» зберігається у Національному музеї Революції Гідності у Києві.

Про це «Вголосу» підтвердив директор музею Ігор Пошивайло.

За його словами, це яйце 20 лютого 2019 року музею передали зі Львова.

До того писанка зберігалася у Львові у галереї «Равлик».

За словами директора галереї Юрія Гайди, ідея писанки з’явилася у 2014 році.

Саме тоді українці висловлювали думку, що президента України тримає за яйця путін. Нагадаємо, що тоді Україну очолював Віктор Янукович.

«Під її враженням та зі згадкою про яйце (тупий важкий предмет!) початку правління Януковича,  у галереї «Равлик» за кілька днів створили скляну писанку. Гутне скло вилили у майстерні Олеся Дзиндри, розписав її Роман Полетко. І я привіз на Майдан», - розповідає Юрій Гайда.

Яйце, замолене на вигнання Януковича.

За його словами, було вирішено виготовити яйце, тому що упродовж тисячоліть яйце- райце уособлювало стислу концепцію всесвіту, довкілля, людей та стосунків між ними. Навесні, святкуючи відродження природи, вони у писанках передавали найбільш значущі коди – символи явищ та правильних вчинків.

«І як засторога можливим паскудам, до нас дійшла казка-притча про негідника, котрий думав, що у своїй жадібності та чиненні зла буде всесильним та вічним. Але добро, подолавши перешкоди та невдачі, забрало його силу, заховану в яйці, і восторжествувало. Ім’я цієї покараної істоти – Кощій», - говорить Юрій Гайда.

То ж львівську писанку у лютому 2014 року було завезено до Києва і передано сотникам Майдану. Її встановили у холі Українського Дому. І тисячі людей торкалися її з одним і тим же бажанням: вигнати з України Януковича.

На жаль, під час штурму Українського Дому озвірілі «беркутівці» її розбили.

А за кілька днів Янукович втік з Києва.

То ж ідейники галереї «Равлик» створили нову писанку. П’ять років вона стояла в холі музею етнографії з підписом «Політична смерть Путіна». Відвідувачі музею доторкувалися писанки з одним бажанням – щоби путін вже здох.

Яйце, в якому ховається смерть путіна

20 лютого 2019 року, на зборах, присвячених вшануванню Річниці Майдану, писанку передали до Національного музеї Революції Гідності у Києві. Де вона і зберігається досі. 

Читайте також у «Вголосі» про святих у військових одностроях.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ