Про це повідомив у Facebook журналіст Маркіян Перетятко, передає «VIDIA». 

Українською тематикою Клеман зацікавився саме під час Революції Гідності. Його дід – родом з Львівщини, з-під Рави-Руської.  Коли він переїхав до Франції на початку ХХ століття, це була Польща.

Клеман Перетжатко розповідає, що у п’єсі Неди Неждани його зацікавило, зокрема, те, що “дія відбувається на різних рівнях”. Герої п’єси - Орест і Аня – пара молодих людей, перебувають на Майдані. Хлопець після побиття беркутівцями опиняється в лікарні, “у просторі між життям і смертю”, але пара продовжує спілкуватися між собою про своє становище, про те, що таке демократія, свобода.

Актриса, що виконує головну роль - хорватського походження. Каже, що знайшла в п’єсі чимало схожого з хорватськими політичними реаліями, “коли один товстий овоч хоче вирішувати за всіх”. А актор у ролі Ореста переконує, що завдяки п’єсі дізнався чимало нового про події Майдану, які французькі ЗМІ подають пропущеними “через багато фільтрів”.

“Вернісаж у четвер – це початок нашої праці на українську тематику, якою ми займатимемося найближчими роками, – цитує Клемана Перетятко. – У цьому проекті я працюватиму з творами різних українських авторів, і тому я обрав назву “45 millions d’Ukraine”. Начебто існує 45 млн українців, кожен з яких має свою омріяну Україну. Це своєрідне протиставлення реаліям, наприклад, Росіі, де право на існування має лише єдина точка зору”.

“Наша мета – організувати серію зустрічей під спільною шапкою “45 millions d’Ukraine”, але з різними підзаголовками, – продовжує Клеман. – Цього разу – це Майдан, наступного разу ми плануємо розповісти про українську революцію 1920-х років. Наразі це будуть “модулі вистав”, те, що можна зробити з авторами за 5-6 днів, і представити уривки з п’єси. І за пару років сподіваємося мати достатньо матеріалу, щоб зробити повноцінну виставу”.

Нагадаємо, фільм «Маски революції» вперше був показаний в ефірі французького телеканалу Canal+ на початку лютого. Лист-обурення українського посольства у Франції викликав потужну критику антиукраїнського фільму. 

 

Цього четверга, 25 лютого, в ліонському Théâtre du Point du Jour відбудеться передпоказ вистави українського драматурга ...

Опубліковано Markiian Peretiatko 21 лютого 2016 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ